17 Mart 2009 Salı

Fotoğraf Çekmek-4 (Uzun Pozlama)

Fotoğraf çekmeye başlayanların merak ettiği bir konu daha vardır. Uzayıp giden ışıklar veya tül görünümü almış sular, şelaleler nasıl oluyor da çekiliyor diye sorarlar. Bilmeyenlerin bu merakını gidermek adına kısaca birşeyler anlatacağım.
f/11 diyafram ile 8sn. pozlanmış bir su görüntüsü. (2008-Düzce) Alttaki fotoğrafta ise F/22 diyafram ile 30 sn Kızılay meydanında trafik pozlandı. (2007-Ankara)

Birçoğumuzun elindeki fotoğraf makinesi 30 saniyeye kadar pozlama yapabilmektedir. Ayrıca 30 saniyeden sonra "B" diye bir ayar görürüz. Bu "bulb" anlamına gelir. Bulb modunda kameramız deklanşöre basılı tuttuğumuz sürece çekim yapacaktır. Dijital makinelerde teknolojisine veya sensörüne bağlı olarak 15-30 dakika kadar pozlama yapabilirken filmli makinelerde basılı tuttuğumuz sürece pozlama devam edecektir.

Her zaman söylediğimiz gibi bu tarz çekimleri yaparken makinemizi sabitlememiz gerekir. Ayrıca makineyi titretmemek için elimizle basılı tutmak veya basmak yerine kendi kendine çekim, kablo deklanşör veya uzaktan kumanda kullanmamız daha doğru olacaktır.

Kısacası hareketli görüntüler elde etmek adına uzun pozlamayı kullanabiliriz. Pozlamamızın uzaması için de kısık diyafram veya bazı filtreler bize yardımcı olacaktır.


Yıldız pozlamasına örnek fotoğraf. Ortada sabit duran Kutup Yıldızı, diğer yıldızlar onun etrafında dönüyor. 78 dakikalık bu pozlama yıldızların gökyüzündeki hareketini gösteren güzel bir örnek. Fotoğrafın üzerini tıklarsanız orjinal bulunduğu yere yönleneceksiniz. Fotoğrafını burada yayınlamama izin verdiği için Travis Favretto'ya teşekkürler.

8 yorum:

kardelen dedi ki...

Çok faydalı bilgiler çok teşekkürler. Ben ne kadar denediysem gece çekimlerinde istedğim gibi başarılı olamadım sanırım makinenin hareket etmesi yüzündenmiş bir yere sabitlemeden çekiyordum çünkü. Bende amatör olarak fotoğraf çekmeye çalışıyorum vakit buldukça . Sizin verdiğiniz bilgilerle daha iyi çekimler yapacağıma inanıyorum...

Serhat dedi ki...

Umarım işinize yarar. İnternette birçok bilgi olmasına rağmen birçoğu teknik anlatım. O yüzden elimden geldiğince yalın bir dille anlatmaya çalışıyorum.

Haydins dedi ki...

Ilk fotografi sizin fotograflariniz arasinda gormustum ve bu goruntunun nasil elde edildigini bilmedigimden photoshop diye dusunmustum..
Simdi bu fotografa hayranligim artti valla :)
Akan suda deneme yapsam olur mu acaba ?

Serhat dedi ki...

İlk fotoğrafın bir benzeri vardı fotoğraflarım arasında :) İlk denemeyi muslukta bile yapabilirsin aslında sevgili Haydins. Hatta önce kısa pozlayarak, ardından uzun pozlayarak farkları kendi gözünle görmüş olursun.

Haydins dedi ki...

Akan su derken muslugu kastetmistim zaten aklima gelmiyor bazen basit kelimeler uzatiyorum :)

Serhat dedi ki...

Bekliyorum sonucunu :) Umarım başarılı olur

GeCe dedi ki...

bak bunu bilmiyordum video çeker gibi kaydedip birleştiriyor demekki birinci resimde gerçekten çok güzel görünüyor su

Serhat dedi ki...

Aslında video çeker gibi çekip birleştirmek demeyelim. Uzun süre pozluyorsunuz, sabit duran nesneler tam pozlanıyor. Hareketli nesneler ise eksik pozlanmış oluyor yer değiştirdiğinden dolayı (normalde hareket eden bir insanı çekerseniz silik çıkar yani). Su da sürekli geçtiği için o da tam pozlanmış oluyor ama hareket ortaya çıkmış oluyor. Fotoğraf filmi ve klasik fotoğraf oluşması mantığı ile ilgili bir yazı yazmam gerekiyor sanırım bunun üzerine :) Umarım anlatabildim.