Fotoğrafımızı evde de çeksek dışarıda da çeksek, yalın olması konunun ortaya çıkmasını ve daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Kalabalık bir kompozisyonda asıl anlatmak istediğimiz yahut vermek istediğimiz kaybolabilir. Bu yüzden fotoğraflarımızı olabildiğince sade çekmeye gayret etmeliyiz. Peki yalın fotoğraflar elde etmek için neler yapabiliriz?
Konuya yaklaşın: Çekmek istediğiniz objeye olabildiğince yakın olun. Konuyu büyütmek için zum yapmaktansa konunun yakınına girmeyi tercih edin.
"Eğer fotoğrafların yeterince iyi değilse, yeterince yakın değilsindir." Robert Capa
Soldaki fotoğrafta çocuk uzak kalmış ve çevredeki kalabalık ve insanlar yüzünden konunun içinde kayboluyor. Sağdakinde ise konu belirgin. (2007-Ankara)
Açınızı değiştirin: Mümkün olduğu sürece daha yalın fotoğraflar için kendi konumunuzu ve makinenizin konumunu değiştirin. Fonun daha sade olduğu bir yön (örneğin bir duvar, gökyüzü gibi) tercih etmeye çalışın.
Soldaki fotoğrafta martılar çok da belli değil, hemen diğer kenardan çekilen fotoğrafta ise lambanın üzerindeki iki martı gayet belirgin. (2007-Büyükada, İstanbul)
Diyaframı açın: Küçük diyafram değerleri ile net alan derinliğiniz azalacak yani arka taraf flu olacaktır. Açınızı değiştirmek veya konuya yaklaşmak mümkün değilse (fiziki şartlar, ışık şartları, zaman gibi sebepler olabilir) açık diyafram iyi bir tercih olabilir.
Fon kağıdı/perde kullanımı: Dışarıda yapılan çekimlerde mümkün olmasa bile evde yapılan çekimlerde kırtasiyeden 50 kuruşa alınan fon kağıtları iyi iş görürler. Çekim yaptığınız masadaki/tezgahtaki fazlalıkları bir kenara kaldırmak veya çok desenli olmayan bir kumaşı kullanmak da asıl çektiğiniz objenin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Soldaki fotoğrafı Ayça Hanım masanın üzerinde kalabalık bir ortamda çekmiş. Yine keçeden yapılan sağdaki çanta ise beyaz fon kağıdı üzerinde. Sağdaki çanta gözüme daha güzel geldi :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder