Yazının başında tekrar belirteyim. Çoğu zaman photo impact (upi) tercih ediyorum ancak çoğunluk tercihi photoshop (ps) olduğu için birçok şeyi ikisinde birden anlatmam gerekecek. Bendeki versiyonlar photoimpact x3 ve photoshop cs2. Her iki program için de ortak olan noktalarda hangi programa ait olduğuna dair ayrıca açıklama yazmayacağım.
Fotoğrafı açmak: Fotoğrafı sürükleyip program içine bırakın ya da üst menüden file--->open. Kısayolu ctrl+o
Fotoğraf üzerinde çalışmaya başlamak: Ben tercihen fotoğrafları küçültmeden işlemleri yapıp gerekiyorsa daha sonra küçültüyorum. Kimi zaman da küçük boyut üzerinde test yapıp büyük boyutta da aynı işlemleri uyguluyorum.
Fotoğraf boyutunu küçültmek: UPI: Adjust menüsünün altından resize (ctrl+g) Şekil-1'deki menü karşımıza çıkar. PS: Image menüsünün altından image size (alt+ctrl+I) Şekil-2'deki menü karşımıza çıkar. Şekil-1 ve şekil-2'deki A harfli, kırmızı ile yuvarlak içine alınmış değerlerden görüntümüzün boyutunu ayarlayabiliriz.
Fotoğraflarımızı küçültürken orjinal oranına sadık kalalım. B harfli kırmızı yuvarlakla gösterilen yer işaretli ise biz görüntünün enini veya boyunu değiştirirken, diğer değeri program otomatik olarak ayarlar.Çözünürlük: Dpi tanımlamasını hepimiz duymuşuzdur. Dot per inch yani bir inche düşen nokta sayısını ifade eder. 300x300 dpi çözünürlükte bir fotoğrafta bir santimetrekarede yaklaşık 13950 adet nokta bulunur. Çözünürlük arttıkça kalite artar. Ancak bilgisayar ekranları 72 dpi ile 96 dpi arası görüntü verirler. Günümüzdeki baskı merkezlerindeki cihazlar da yaklaşık 300dpi çözünürlük ile basarlar. Kısacası 300 dpi çalışmanızı veya kaydetmenizi tavsiye ederim. (C harfli kırmızı yuvarlak)
Dosyayı kaydetmek: Hemen hemen her programda olduğu gibi File menüsü ---> save (ctrl+s). Farklı kaydetmek için (farklı isim, farklı dosya formatı vs) file menüsü ---> save as (ctrl+shift+s)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder