11 Mart 2009 Çarşamba

Fotoğraf Çekmek-3 (Pozlama)

Aslında konu genel olarak fotoğraf çekmek, başlıkları ileride değiştirebilirim ama şimdilik böyle gitsin.

Daha önce diyafam ve enstantaneden ufak tefek söz etmiştik. Temel fotoğraf eğitimlerinde de anlaşılması en zor konu olduğunu hissettiğim için olabildiğince basit ve yalın bir dille anlatmaya çalışacağım. Bunun için öncelikle değişkenlerimize değinelim.

Diyafram Açıklığı (F Değeri): Makinemizde gördüğümüz 2.8-4-5.6-8-11-16 değerleridir. Küçük değerler daha açık, büyük değerler daha kısıktır. Objektifinizdeki diyafram denilen yapı net alan derinliğini etkiler. Fotoğrafa yeni başlayanların sıklıkla sorduğu "cisim net arka plan flu fotoğrafı nasıl elde ederim?" sorusunun cevabı buradadır. Diyaframı açıp (değeri küçültüp) fotoğraf çekmemiz gerekir (Ayrıca lensinizin odak uzaklığı ve çekilen cisme mesafeniz de etkiler). Diyaframı açtıkça pozlama süremiz kısalır.










Soldaki fotoğraf açık diyafram değeri (2.8) ile çekilirken sağdaki fotoğraf daha kısık diyafram değeri (11) ile çekildi. Net alan farkı görülmekte.

Enstantane (S Değeri):
Pozlama süremizdir. Ana değerler 30"-15"-8"-4"-2"-1-2-4-8-15-30-60-125-250-500-1000... dır. Enstantane değeri elde çekim sırasında makineyi titretip titretmemiz ve uzun pozlama ile değişik efektler elde edebilmemize yarar. 4" 4 saniyeyi, 125 ise 1/125 saniyeyi anlatır. Ortam ışığı arttıkça enstantane değeri sağa kayar.

ISO (Işık Hassasiyeti): Sensörümüzün ışık hassasiyetidir. 100-200-400-800-1600 gibi değerler ile gösterilir. ISO değeri yükseldikçe daha kısa sürelerde çekim yapma imkanımız doğar. Mesela az ışıklı ortamlarda, akşam evde yüksek ISO değerleri kullanarak el titremesini engellersiniz. Yüksek ISO değerlerinde fotoğrafınız daha çok kumlu (grenli, noise, karıncalı) olacaktır, aklınızdan çıkarmayın. En temiz fotoğraflar düşük ISO değerlerinde elde edilir.










Soldaki fotoğraf ISO-100 ile çekildi. Sağdaki ise ISO-1600 ile (aynı diyafram ve ışık değerlerinde). İki fotoğraf arasındaki kumlanma farkına bakalım. Daha yakından görebilmek için büyük hallerinden ikişer parça kesip ekliyorum (Alttaki fotoğraf). Yeni sekmede açıp büyük haline bakarsanız çok daha iyi anlaşılacaktır.Şimdi bu üç değişkenin birbiri ile bağlantısına bakalım. Öncelikle 2 temel değişken olan diyafram ve enstantanenin birbirine bağlı olarak nasıl değiştiğini aşağıdaki tabloda görelim.f/8 değerinde 1/125 sn ile çektiğimiz fotoğrafı f/2.8 değerinde 1/1000 sn.de çekeriz. Diyaframı kısıp f/16 değerinde çekersek ise çekim süremiz 1/30sn.ye uzar.

Örnek fotoğraflar açıklama açısından daha çok yardımcı olacaktır. Bu akşam evde tripod yardımı ile çekilmiş test fotoğrafları. Alt taraflarına değerlerini de yazdım. Umarım işinize yarar ve konuyu anlatabilmişimdir. Soru sormaktan çekinmeyiniz. İyi geceler efendim...Çoğu zaman tercih etmediğimiz otomatik mod. Genelde üzeri yeşil olan ve auto yazan, diğer otomatik modlar da (portre, makro, gece çekimi vs.) çekim sırasında çok fazla tercih edilmez. Neden tercih etmediğimiz bu örnek fotoğrafla ortada olsa gerek :)

Not: Bütün test fotoğraflarında makinenin jpeg işleme, beyaz ayarı, netlik noktası (en öndeki kestanenin üzerine netlendi) ve odak uzaklığı aynıdır.
Kamera: Nikon D80, Lens: Tamron 17-50, Odak Uzaklığı: 50mm Diğer Ayarlar: Manuel

10 yorum:

Haydins dedi ki...

Elime fotograf makinesini alip deneme yapacagim eve gidince, ben bu ayarlari deneme yanilma yoluyla yapiyordum bilmeden..Kor dovus :)

Serhat dedi ki...

Eski makinemi elime ilk aldığımda ben de yüzlerce fotoğraf çekip hepsini deftere not etmiştim, günlerce de balkonda oturup test yapmıştım :) Önceleri dijital teknoloji çok karışık gibi gelse de sonradan anladım ki aslında önemli olan birkaç nokta var. Deneme yanılma iyidir yine de :) Bir de naçizane tavsiye, denemelerini yaparken bu akşam "M" modunu kullanmaya çalış.

Pelin Aksesuar dedi ki...

Serhat selamlar..
Ben de tam dün Ayçaya cisim net arka plan flu fotoğrafı çekemediğimi söylemiştim ve beni bloguna yönlendirdi. Çok işime yarayacak bu bilgiler. Teşekkürler...

Serhat dedi ki...

Merhabalar Pelin, umarım işine yarayacaktır. Net alan derinliği ile ilgili ilerleyen zamanlarda daha derinlemesine yazılar yazarım belki.
İyi günler.

Yelda dedi ki...

Günaydın
Çok güzel izah etmişin ama
ben denemeye bile korkuyorum
Ayçada anlattığı zaman biraz oynamıştım ama kendine getiremedim kendim neyse hallettiler ama
tek yaptığım
flaşlı flaşsız çekmek o kadar korkumdan artık ellemiyorum
güzel çıkıyorsada bilinçsiz
ama anlattıklarını kaydettim aklıma
Sevgiler

Serhat dedi ki...

Aslında makineyi istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz Yelda Hn. Genelde kameralarda fabrika ayarlarına dön seçeneği olur. En kötü ihtimalle onu seçer en başa dönersiniz :) Başınıza geleni biliyorum, götürdüğünüz fotoğrafçı da muhtemelen dediğimi yapmıştır. Denemeden olmuyor ama, bence karıştırmaya devam edin korkmadan.

sesiber dedi ki...

şu İSo'nun anlamını önemini kime sorduysam anlamadım. Benim anlayabildiğim gibi anlattığın için sana, beni sana yönlendirdiği için de Ayça2ya çok teşekkürler.
Başarılar, iyi çalışmalar dielrim.
Çok teşekkürler, denemeye çıkıyorum, karanlık olmadan.

Serhat dedi ki...

Yardımcı olabildiysem ne mutlu Sesi. Umarım denemelerinde istediğin sonuçları elde edersin.

Duygu NK dedi ki...

Üşenmemişsin tek tek açıklamışsın, hem açık ve anlaşılır bir dil kullanmışsın, hemde fotoğraflarla somutlaştırmışsın :)
Eline sağlık...
Bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler :D

Serhat dedi ki...

Vardı da biz mi bulamamıştık yoksa :D
Teşekkürler