1 Mart 2009 Pazar

Emek Hırsızlığı Hakkında

Gelir veya çıkar sağlayan bir işte, bir başkasına ait fikri veya eseri kullanmak suçtur elbette. Hele ki bunu kendininmiş gibi göstermek hem yasalar önünde suçtur hem de etik olarak saygısızlık kabul edilir. Bunu neredeyse hepimiz biliyoruz, özellikle birşeyler üretmeye çalışan bireyler olarak.

Ciddi bir forum takipçisi olduğum söylenebilir. Hatta aktif olarak forumlarda sürekli tartışan ve fikrini savunan birisiydim (Artık sadece okuyorum). Uzun zamandır kafamı kurcalayan, bir çok blogda da gördüğüm serzenişlere buradan kendimce bir yorum getirmek istedim.

Fotoğraf sitelerinin forumlarında "Aa bak fotoğrafımı feysbukta bilmem kimin profilinde gördüm, çok ciddi tazminat alacağım" sözlerine neredeyse her gün rastlamaktayım. Buna ilk cevabım "zor tazminat alırsın" olacak. Kişiler bunun üzerinden gelir veya çıkar elde etmediği için size tazminat ödemezler ancak cezalarını alırlar.

Tabii ki bu arkadaşlar kendi oluşturdukları eserleri vazgeçilmez zannederken, fotoğraflarının altına yazdıkları şiirler veya fotoğraf slaytlarında kullandıkları müzikler için ne bir kaynak göstermişlerdir ne de izin almak akıllarının ucundan geçmiştir. Hatta bu arkadaşlar fotoğraflarını işlemek için yazılımların illegal kopyalarını kullanmaktan ve sorgulamaktan geri kalmazlar.

Benzer bir durum yazı yazan (şiir, öykü, makale vs) arkadaşlar için de geçerlidir. Yazılarının orada burada dolaşmasını istemez iken girip fotoğraf sitelerinden beğendiklerini yazılarına ek yaparlar.

Hele bir utanç abidesi var ki anlatamam. Bir gazetenin fotoğraflar sayfasında büyük puntolarla, kırmızı olarak "İzinsiz kullanılması halinde yasal işlem başlatılacaktır" yazmasına rağmen oradaki hiçbir fotoğrafı yayınlamak için izin almamıştır (Hatta kaynak bile göstermez).

Fikrimce, kullandığımız her türlü bilgi ve belge için izin almaya, en azından kaynak göstermeye çalışalım. Başımıza bir şey geldiğinde de bağırıp çağırma hakkımız olsun. Lütfen, önce iğneyi kendimize, ardından çuvaldızı başkasına...
Konu ile ilişkili bir fotoğraf değil elbette. Burada modelliği için uzun zamandır görüşemediğimiz, şu anda Avusturya'da askerlik görevini yapmakta olan canım arkadaşım Deha'ya teşekkürler. (2008-Tuz Gölü, Şereflikoçhisar)

4 yorum:

GeCe dedi ki...

zaten internet gibi bir okyanusta bunu takip etmek çok zor bence ya yazdıklarını çektiklerini kendine saklayacak evde yastığının altına koyucaksın ya da yazıp başlarıyla paylaşacak belki meşhur olacaksın, işin biraz da bedeli bu belki de kirası. Tabi keşke saygı gösterilse belirtilse ama kimi zaman o kadar elden ele geliyor ki bilgiler kaynak da kayboluyor gidiyor

moda tasarım stil dedi ki...

kopyacılığı tabikide savunmuyorum ama internet camiası böyle malesef herkes herşeyi kaydedebiliyo..kopyalanmasını istemeyenler yayınlamayacak o zaman yada bazı şeyleri göze almak zorunda....tabiki alıntı olduğunu belli etmek gerek

Yelda dedi ki...

Valla ben artık resimlerin altına sağına soluna blogumu yazmaya başladım benim fotograflarım profesyonel değil ama emek hırsızlığı farketmiyor bir bakmışsın başka bir blogda ben yaptım diye çıkıyor
Aşağıdaki kareler çok hoş
Bende bir ara çekip fotograf sitelerine gönderiyordum
Bakıp değerlendirebilirsen sevinirim
İSTİKBAL VADEDİYOMUYUM

http://galeri.netfotograf.com/portfolyo.asp?nf=82429

http://fotografturk.com/Galeri.aspx?UyeID=648

Serhat dedi ki...

Bir ara ben de yazıyordum fotoğraflarımın altına ama sonradan fotoğrafı bozduğunu düşündüm, yazmamaya başladım. Fotoğraflar güzel Yelda Hn, bir miktar daha farklı açılar daha da güzelleştirecektir. Uzun uzun konuşmak lazım aslında bunları.

İnternette birşeyler yayınladığınızda kullanılma ihtimalini göz önüne almak gerekiyor elbette GeCe ve moda tasarım stil. Dediğim gibi bir miktar daha dikkatli davranıp, kendi eserimiz kullanıldığında vereceğimiz tepkiyi de düşünüp kaynak göstermek en doğrusu gibime geliyor.