27 Mart 2009 Cuma

Dijital Dersler-1 (Giriş)

Ön Açıklama: Çok sık fotoğrafla ilgili ders tadında bilgi veremiyorum farkındayım. Bunun sebeplerini kısaca sıralayıp affınızı isterim. Öncelikle o kadar çok şey yazmak istiyorum ki ne yazacağıma karar veremiyorum :) Yazıları da genelde not defterime servisle işten eve dönerken yazıyorum ama daha çok örnek fotoğraf olması için araştırmam veya çekmem gerekiyor. Bir de konuları olabildiğince sade bir dille anlatmalıyım ki anlaşılsın. Tam yazmaya karar verdiğimde de iş yerimin internet sorunları çileden çıkarabiliyor. Bu yüzden kusura bakmayın. Halbuki fotoğraf dersleri konusunun ve sokakta fotoğraf çekmek konusunun bir sonraki yazıları çoktan hazır bile.

Aslında ders kelimesi fazla iddialı geliyor ama yerine başka birşey bulamadım. Amacım ders vermek veya çok biliyorum demek değil, naçizane bildiklerimi paylaşmaya çalışmak.Dijital Dersler - Giriş
Çok fazla dijital bilgiye sahip olduğumu söylemem mümkün değil. Ancak bu konuda hiç bilgisi olmayan ya da kısıtlı bilgiye sahip arkadaşlara faydalı olabileceğini düşündüğüm için ucundan kıyısından değinmek istedim.

Piyasada gerek paralı gerekse ücretsiz birçok program bulunuyor. Temelde aynı işlevlere sahip olmalarına karşın Adobe Photoshop, Ulead Photo Impact gibi daha gelişmiş ve Picassa, Irfanview, Gimp gibi daha çok kullanıcı dostu programlar mevcut. Duyduğum ve okuduğum kadarıyla google tarafından ücretsiz olarak dağıtılan Picassa basit ve bir o kadar da kullanışlı (Bilgisayarımda yüklü olmasına rağmen fazlaca kullanmadım).

Bu yazı dizisinde daha çok photo impact (UPI) ve photoshop (PS) ile ilgili temel bilgiler vermeye çalışacağım.

Başlamadan önce uygulamamız çok fayda getirecek bir not ileteyim. Lütfen, üzerinde işlem yapacağınız fotoğrafların kopyasını farklı bir yere alıp orada çalışın. Her zaman elinizde fotoğrafın işlenmemiş, orjinal bir yedeği bulunsun. Hem tekrar işlem yapabilmek adına hem de ileride doğabilecek izinsiz kullanılma gibi hukuki durumlarda kanıt olabilmesi adına.

Sıradaki dijital yazımız fotoğrafı açmak ve fotoğraf ile çalışmaya başlamak. İyi günler efendim.

6 yorum:

Ayca Karaoglan dedi ki...

size de iyi günler efenim :)

Pelin Aksesuar dedi ki...

Merhabalar Serhat.
Dersleri ilgiyle takip edeceğim. :))
İyi çalışmalar, iyi günler..

Serhat dedi ki...

Merhaba Pelin,
Çok fazla birşey bekleme, kedi kafasını aslan yapmayı falan anlatmayacağım :) Bilsem anlatırdım elbette.

İyi günler Ayça Hanım, siz biraz daha istirahat edin bence :)

Yelda dedi ki...

Merhaba ben geldim
Hocam bekliyorum dersleri
Ps'den anlarım biraz ama bakalım unuttuğum yerler varsa bilgilerimi tazelerim.

Bu fotoğrafları yedekleyin uyarısı bana olabilirmi?
Makinayı bozdu bu fotograflarında hakkından gelir diye :))))))

Şaka şaka
Göndermiş olduğun fotograflar için tekrar teşekkürler
İyi hafta sonları diliyorum
İyi akşamlar

GeCe dedi ki...

hadi bakalım bende bekliyorum

Serhat dedi ki...

Yelda çok alemsin :) Ben de fotoğrafları yedekliyorum, arada bir orjinalini deneme yaparken bozmayayım diye (başıma geldi çünkü). Asıl ben teşekkür ederim bize ettiğin iltifatlar için.

GeCe bildiğim kadarıyla sen zaten dijital işleme programları kullanıyorsun, umarım senin de işine yarar birşeyler yazarım ileride.