7 Nisan 2009 Salı

Fotoğraf Çekmek-8 (Bakış Açınızı Değiştirin)

Üyesi bulunduğum fotoğraf derneğinde de diğer ortamlarda da kavgasını verdiğim konuların başında gelir bakış açısı. Herkes bir şekilde doğru pozlamayı öğrenecektir, hatta gelişen teknoloji bunu öğrenmenize gerek bırakmaz. Normal ışık şartları altında yeni nesil makineler en iyi tercihi sizin yerinize yapar zaten.

Peki herkesin doğru fotoğraf çekebilme ihtimalinin olduğu günümüzde iyi fotoğraf çıkarmanın esasları nedir? Emekli olduktan sonra şehrin çevresindeki bütün mesire alanlarını gezip manzaraları görüntülemek midir? Yoksa hali hazırda güzel olan şeyleri objektifinize hapsetmek midir?

Bana kalırsa önceliklerden birisi de bakış açımızı değiştirmektir. Ortalama 160-170 santimetre yükseklikten çekilmiş fotoğraflar zaten bizim gözümüzün gördüğü açıyı verir. Bize farklı birşeyler sunmalı ki fotoğraf ilgi çekici olsun.

Çocuklar sağdaki fotoğrafta boy hizasından çekilmiş ve çok fazla etkileyici yanı olan bir kare olduğu söylenemez. Soldaki fotoğrafta ise tekerleğin hizasından çekilen fotoğraf daha etkileyici ve hoş olmuş. (2007-Şanlıurfa)

İşte bu yüzden fotoğraf çekerken yere yatmak, yükseğe çıkmak, kenara geçmek gibi farklı yönlerden deklanşöre basmayı deneyin. Örneğin bir çocuk fotoğrafı çekecekseniz, onu üstten ezmek yerine boy seviyesine inip karşısından çekin. Yahut bir ağacı tam karşıdan dik açı ile çekmektense yere eğilin hatta yatın. Evdeki objelerimizi çekerken de tam tepesinden çekmek yerine obje ile eşit seviyeden fotoğraf çekip yaratıcı yönlerinizi ortaya çıkarmaya çalışın.Ayça Hanım bu fotoğrafı tepeden çekmek yerine bir miktar aşağıdan görüntüleyerek yaptığı ekmeği daha çekici hale getirmiş. (Bıçak ve ekmek tahtasının konumuzla alakası olmasa da aksesuar olarak kullanılması, sadece ekmek görüntüsünden daha iyi olmuş)

Bakış açısının iyi yönü veya daha güzel yönü vardır diye bir iddia ortaya atmak abes kaçar. Güzel olduğunu düşündüğünüz bir görüntü varsa farklı açılardan çekerek en iyisini bulmaya çalışın.

Sıkıntılı hafta sürecim devam etmekte, bu yüzden daha kısa ve daha öz bir konuyu ele aldım. İyi haftalar herkese.

7 yorum:

cigdemonur2 dedi ki...

Teşekkürler,dersleriniz yararlı.Devamını bekliyoruz...

GeCe dedi ki...

evt ben de çekmeye başladıktan sonra bunu anladım, fotoğrafçılık işte bu açıdan bir sanat bence çünkü o bakış görüş herkeste olmuyor

Serhat dedi ki...

Yararlı bulmanıza sevindim Çiğdem Hn.

GeCe öyle bir mevzuya değinmişsin ki... Neyse şimdi yazmayayım, zaten uzun uzun yazmayı düşünüyorum zamanı gelince.

Yelda dedi ki...

Hocam güzel bir konu bu bakış açısı
Bende çekerken dikkat edeceğim bundan sonra

Serhat dedi ki...

Hocam kelimesi ağır kaçmış sanki :) Sevgiler

Duygu NK dedi ki...

Fotoğraf çekmeye çalışırken 'esas adam'dan sık sık duyduğum cümle:
-onu zaten herkes ordan görüyor, bakış açını değiştir.
:)
İnsanın parmağı deklanşördeyken konunun güzelliğine kapılıp birçok şeyi göz ardı edebiliyor. Bunlardan biri de bakış açısı, çok fazla önemsenmese de aslında ne kadar dramatik etkiler yarattığını senin Şanlıurfa'da çektiğin 2 kareden gayet net bir şekilde anlıyoruz.
Bilgi için teşekkürler.

Serhat dedi ki...

İlgin için teşekkürler Duygu :)

Ben de zamanında saygıdeğer bir fotoğraf hocası ile tartışmıştım (fotoğraf hocası olarak anılıyor ama pek fotoğrafını da göremedik). Bir fotoğrafa çok iyi dediğinde "170 cm'den çekilmiş standart bir fotoğraf, ben bu bankı ve adamları her gün görüyorum ve bana birşey vermiyor bu fotoğraf" dediğimde bayağı bozuk atmıştı :)

Kısacası görmediğimizi gösterdiği zaman fotoğraf fotoğraf oluyor değil mi?