3 Nisan 2009 Cuma

Dijital Dersler-3 (Fotoğrafı Kırpmak)

UPI: Ulead Photo Impact (Bendeki versiyon X3)
PS: Adobe Photo Shop (Bendeki versiyon CS:2)

Fotoğraflarımıza kimi zaman istemediğimiz cisimler girer. Bazen de konuyu daha belirgin kılmak adına yakınlaştırmamız, fazlalıkları atmamız gerekebilir. Bunun için crop tool kullanıyoruz (Şekil1a: UPI, kısayol "R"; Şekil1b: PS Kısayol "C"). Fazlaca ihtiyaç duymasak bile her iki programda da perspektif kırpma seçeneği bulunmaktadır. UPI'de crop tool'un yanındaki oka tıklarsak altta, PS'te ise crop toolu tıkladıktan ve kırpma yerini seçtikten sonra üst menünün hemen altında tıklanabilecek bir kutucuk şeklinde.Kırpma işlemini yaparken fotoğraın en/boy oranlarını da düşünmemiz gerekbilir. Örneğin 18x24 cm bastırmak istediğimiz bir fotoğrafı 3:4 oranına sadık kalarak kırparsak baskı merkezinde sürprizlerle karşılaşmayız.1 numaralı fotoğraf orjinal görüntü. 2 ve 3 numara ise 4:3 oranında kırpılmış. Eğer baskıdan önce siz ayarlama yapmazsanız 2 numaralı fotoğraftaki gibi istemediğiniz durumlarla karşılaşma ihtimaliniz olasıdır. Fotoğrafta olmasını istediğimiz çiçek neredeyse kadrajdan çıkmış.
Ben kırpma işlemlerini genelde UPI'de yapıyorum. PS'te böyle oranlı kırpma seçeneği yok sanırım, arkadaşlara da sordum bilen yok. Kenar boyutlarına göre kırpma var, bu da fotoğrafınızın boyutunun değişmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden anlatımlarımı UPI'den yapmayı tercih ediyorum.Yukarıdaki görüntüde koyu bölge kırpılacak kısımdır. Köşelerden veya kenarlardan fare ile tutup çekerek kırpılacak bölgeyi ayarlayabiliyorsunuz.
A: 1/3 kuralına göre kırpma işlemi yapar. Burayı tıkladığınızda kılavuz çizgilerini görürsünüz.
B: Altın orana göre kırpma işlemi yapar.
C: Kırpmak için seçtiğiniz bölgenin sol üst köşesinin koordinatı (Fotoğrafın sol üst köşesi 0;0 kabul edilir).
D: Kırpıldıktan sonra fotoğrafınız oluşacak boyutu. (Piksel olarak)
E: Hazır kırpma oranları. Soldaki kutucuğu işaretleyerek oranlı olarak fotoğrafınızı kırpabilirsiniz.
F: Buradan manuel kırpma oranı ayarlanır. Örneğin hazır oranlarda olmayan 1:1 oranını seçmek için burayı işaretleyip kutucukları 1 işaretlemeniz gerekir.
G: Soldaki kırp, sağdaki ise vazgeç demek. Ayrıca fotoğrafın üzerine çift tıklayarak da kırpma işlemine onay verebilirsiniz.

Oranlarla ilgili kısa bilgi;

3:2= Fotoğraf filminin oranıdır (36mmx24mm). Bu yüzden günümüzdeki dijital refleks makinelerde çoğunlukla bu oran tercih edilir.
4:3= Televizyon standardı. Kompakt ve like slr diye tabir edilen dijital kameralar da çoğunlukla bu oranı kullanır. Bazı orta format makinelerde de (örneğin Mamiya 645) bu oran kullanılmıştır.
16:9= HD TV oranı. Yeni nesil video oranıdır. Gözün bu orana yakın gördüğü ve bu tarz kareleri algısının daha iyi olduğu yakın zamanlarda ortaya atılmış bir durumdur.

Makineniz hangi oranda çekerse çeksin kırparken göz önüne almanız gereken oran, sizin daha sonra görüntüyü hangi amaçla kullanacağınız ile ilgilidir.

Herkese iyi günler dilerim...

Hiç yorum yok: