22 Nisan 2009 Çarşamba

Dijital Dersler-4 (Auto Levels ve Parlaklık/Kontrast)

Bir önceki fotoğraf çekmek başlıklı yazıda anlattığım değerlere dijital olarak nasıl müdahele edeceğimizi yazmaya başlıyorum. Bundan böyle daha kısa, daha parça parça anlatarak konulara değinmeye çalışacağım.

Auto Levels: Otomatik seviyeler diyebiliriz türkçe olarak. Hemen her fotoğraf işleme programında bulunur. Fotoğrafımızı açtıktan sonra auto levels tıklamamız kimi zaman yeterli olacaktır. Program, koyu ve açık alanları, oranları, renkleri vs hesaplayarak fotoğrafınızın ışık ve renk ayarlarında değişiklik yapar. Kimi zamansa hiç değişiklik yapmayabilir veya farkedilemeyecek kadar az olur. Her fotoğrafta denenip beğenilmediğinde geri al komutu kullanılacak bir seçenektir.

PS: Image-->Adjustments-->Auto Levels (Shift+Ctrl+L)
UPI: Photo-->Auto-Process-->Levels veya Adjust-->Auto-Process-->Levels

Brightness/Contrast: Parlaklık ve kontrast (zıtlık) ayarı. Değerler -100,0,100 aralığındadır. Aynı yönde kullanmak çoğu zaman daha iyi sonuç verecektir. Ayrıca değerleri 0'dan ne kadar uzaklaştırırsak fotoğrafın doğallığını bozma ve saçma bir hale getirme ihtimali artar.

PS: Image-->Adjustments-->Brightness/Contrast
UPI: Photo-->Light-->Brightness and Contrast (Ctrl+B)

Parlaklık/Kontrast uygulamasında (menüsünde) değişiklikleri fare ile veya istediğimiz değerleri girerek yapabiliriz.A- Önizleme (İşlemleri yaparken aynı zamanda fotoğrafınız üzerinde nasıl gerçekleştiğini görürsünüz)
B-Parlaklık ayarı
C- Kontrast ayarı
D- Sıfırla (Bu menüde yaptığınız işlemleri sıfırlar)

Alttaki şekilde 30'ar değer arttırarak veya azaltalarak parlaklık ve kontrastın etkisini göstermeye çalıştım. Siz de kendi fotoğrafınızda bu değerleri 5'er veya 10'ar arttırıp azaltarak daha iyisini bulmaya çalışabilirsiniz. Üst paragrafta da dediğim gibi değerler ne kadar büyürse o kadar gerçekten uzaklaşacak ve kötü sonuç verme ihtimali artacaktır.

2 yorum:

GeCe dedi ki...

bence de kısa kısa yazmak daha iyi malesef teknik yazıları herkes sonuna kadar okuyamıyor

Serhat dedi ki...

Bu yüzden olabildiğince sade anlatmaya çalışıyorum GeCe