15 Aralık 2009 Salı

Ara Güler

Maksadım Ara Güler'i size tanıtmak değil elbette, fotoğrafla ilgilenen herkesin tanıdığı ilgilenmeyenlerin de adını en azından bildiği gazeteci, belgesel ustası. Usta der ki "Fotoğrafçı çok dolu olmalı... Resim bilecek, müzik bilecek, tiyatrodan anlayacak, çok okuyacak, anında karar verebilecek, yani çok zeki olacak..."

Türk fotoğrafı denilince akla gelen birkaç isimden birisi, çoğu zaman da ilki. Bu sadece ülkemiz adına değil yurtdışında da geçerli. Sayısız ödül, kitap, yayın vs. Kelimelerin yetmeyeceği kişi. Hakkında atıp tutan çoktur hele ki fotoğraf forumlarında "Eskimiş o artık" "Nasıl sanat değilmiş efendim" "Yaptığımız işi küçümsüyor" "Huysuz ihtiyar" gibi sözlere sık sık rastlamak mümkün. Sevindiğim nokta en azından ölmeden iyi kötü değerini anladık, öldükten sonra da daha çok anlayacağımız insan.

Dediğim gibi kelimelerin yetmeyeceği fotoğrafçı, o yüzden bırakalım da fotoğrafları anlatsın. Ara Güler'in resmi web sitesi en sonunda açıldı. Girin, bakın. Teknik sorunları olan fotoğrafların bile tat verebileceğini görün. Ben kendi adıma onun fotoğraflarından çok şey öğreniyorum. http://www.araguler.com.tr adresinden bildiğimiz fotoğraflarının yanı sıra bazı gün yüzüne çıkmamış fotoğraflarını da izleyebilirsiniz.Üstteki fotoğraf Ara Güler'in Edirne Selimiye Camii'nde çektiği ünlü ve tanınmasını sağlayan fotoğraf. Ara Güler portresi kendi web sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: