13 Mayıs 2009 Çarşamba

Dijital Dersler-7 (Siyah Beyaz Fotoğraf)

Birçok kişiye göre basit olabilir ve değişik programlarda değişik şekillerde yapıyor olabilirsiniz. Dijital fotoğrafları nasıl siyah beyaza çevireceğini merak eden birçok insanla karşılaştım. Bu şartlar altında zaruri bir yazı.

Siyah beyaz fotoğrafın aslında renkliden daha zor olduğunu, hatta daha çok ton içerdiğini iddia eden fotoğraf ustaları vardır. "Siyah beyaz fotoğraf, siyahın tonlarının dağılımı ile oluşmuş, tamamen karanlık siyah ile tamamen aydınlık beyazın aynı fotoğrafta bulunduğu kareye denir" derler. Yani bu durumda gri tonlamalı (grayscale) fotoğraftan öte siyah beyaz fotoğraf ayrı bir olgudur. Siyah ve beyaz aranır, kontrast bulunmalıdır.

Sözü çok uzattım. Ben kendi yöntemlerimi anlatıp konuyu bitiriyorum.

Ulead Photo Impact programında siyah beyaz fotoğraf elde etmek:Sağ taraftaki easy palette'teki photo effects'i tıklıyoruz. Aşağı doğru gidersek duotone effect'lerden en üstteki siyah beyaz gözükeni sağ tıklıyoruz ve Modify Properties and Apply'ı tıklıyoruz. Ardından karşımıza alttaki gibi bir menü geliyor.

Menü açılınca küçük üçgenlerimiz orta noktaya yakın yerlerdeler. Bu üçgenleri mouse ile üzerine basılı tutarak sağa ve sola çekerek kontrastını azaltabiliriz yani siyahını ve beyazını azaltarak biraz daha geçişleri yumuşatabiliriz. Genelde ben sağ ve sol kenardan bir miktar içeride bırakmayı tercih ediyorum. Siz de kendi en iyi ayarınızı kendiniz bulabilirsiniz.


Adobe Photoshop programında siyah beyaz fotoğraf elde etmek:Photoshop programında benim yaptığım Martin Fuchs isimli fotoğrafçıya ait olan action'ın başlatma tuşuna basmak. Bu action'ı buradan indirebilirsiniz. Actions menüsünü açmak için:
Üst menüden window--->Actions (veya alt+F9)
Herhangi bir action eklemek için (örneğin bu indirdiğinizi): Şekilde görülen actions yazısının sağındaki küçük üçgene tıklanır. Load Actions denir.

Çalıştırmak gayet basit, çift tıklıyoruz ve sırası ile menüler açılıp bize sormaya başlıyor. Hepsine OK derseniz bile ortalama iyi bir sonuç elde edersiniz ya da deneme yanılma yoluyla değişiklikler yapabilirsiniz. Bu siyah beyaz çevirme yöntemi insan fotoğraflarında gayet etkili.

Şimdi de siyah beyaza çevirdiğimiz fotoğrafın her iki programdaki sonucuna da bakalım.Pek de bir farkı yok gibi değil mi :) Ayrıca en basit fotoğraf işleme programları da fotoğraflarınızı siyah beyaza çevirmeniz konusunda size yeteri kadar yardımcı olacaktır.

Herkese iyi günler, iyi akşamlar efendim.

5 yorum:

Yelda dedi ki...

Beceremedim yine
garip bişeyler oldu
yarın tekrar deneyeceğim ama
Pc de Actionda ikinci kutucuk yok
:(((

Serhat dedi ki...

Bendeki photoshop cs2. Versiyon farklı olabilir mi acaba? Eğer halledemezsen haberim olsun, canlı destek vermeye çalışırım :)

Ayca Karaoglan dedi ki...

Dijitalde istdiğimiz her türlü etkiyi ve efekti veriyoruz. Çok da kolay anlattığın gibi yapmak. Ama tabii ki siyah beyaz filmle çekilenin tadını vermiyor :)

Ful yaprakları dedi ki...

Sevgili Serhat,
Fotoğraf örneklerini gönderecektim, biliyorum aklımda ama evde ınternete pek giremiyorum, iş yerinde de bahsettiğim örnekleri bulamadım bilgisayarda her site yasak neredeyse ama aklımda göndereceğim en kısa zamanda, ilgin için çoook teşekkürler:))

Serhat dedi ki...

Ayçacım; Filmle çekilenin tadı ayrı ama dijital teknoloji de büyük rahatlık. Dijitalin renk aralığının (siyah beyaz için) filmden daha fazla olduğunu söyleyip baya bir inatlaşmıştı bir gün bir hoca benimle, o yüzden yorumsuz :)

Ful; Bekliyorum, sen ne zaman müsait olursan artık.