11 Ocak 2010 Pazartesi

Fotoğraf Çekmek-15 (Evde basit ışık düzeni kurulumu-2)

Evdeki Işık Düzeneği İçin Ampul Seçimi

Duygu'nun 2. sorusuna geçelim şimdi.

---Fotoğraf lambası hakkında biraz daha detay bilgi verebilir misin?

Tek cümle ile açıklayayım, üzerinde "daylight" yazan ampulu seçin. Yani gün ışığı renginde olsun. Marka model çok önemli değil ancak bildik markayı alın ki sonradan üzülmeyin, bir miktar güçlü olması tercih sebebi.

Bizim aldığımız ampulün aslı agrandizör ışığı. Yani karanlık odada fotoğrafları eski usül kağıda basarken kullanılan ampul. Bu ışığın özelliği eşit yayılımlı, önünde marka, model yazmayan (kenarında/boyun kısmında yazıyor) güçlü olması. Teknik veri olarak kutuda birşey yazmıyor ama internette kısa bir araştırma ile 2800-3000K renk sıcaklığında olduğunu gördüm. Bizim yaptığımız çekimlerde ise yaklaşık 5500-6000K değer verdi. Yani gün ışığı değerleri (Bunlar nedir ki diyenler buraya).
Masa lambamı yaktığım çekim. Odaya giren kelebeği çekebilmek adına uğraşırken masa lambasına güçlü bir ampul takmıştım ve arkasından koku ve dumanın ortasında kalmıştım.

Basit ev stüdyomuzun maliyeti (yahut getirisi)

Burada bazı şeyleri anlatırken sizin hali hazırda profesyonel bir fotoğrafçı olmadığınızı, ülkenin ekonomik şartları altında zaten üç kuruşluk keyfinizin büyük kısmını yaşamak için harcadığınızı varsayarak basit ama etkisi azımsanmayacak çözümler üretmeye çalışıyorum. Şöyle ki basitçe bir beyaz fon sistemi+reflektör+ışık için evinize 1000-1500 dolarlık bir düzenek kurmak istemeyeceğinizi düşünüyorum. Zaten bunu harcamak istiyorsanız bir mağazaya gidip parasını verip alırsınız. Zira burada bu parayı harcamadan da yaklaşık etkileri görmek adına bunları anlatmaya çalışıyorum.

Dünkü ve bugünlü yazılardaki düzeneğin açıklamaları ve maliyeti:

Fon kağıdı: 25 kuruş. Her kırtasiyede bulunuyor. 70x100 cm olanlar gayet iş görür. Her rengi de bulunmakta. Bir kaç tanesini birleştirip duvarınızda portre fonu da yapabilirsiniz (Denenmiştir).

Araba Güneşliği: Yapı marketlerde 2.5-3 liraya satılıyor. Genelde çift taraflı. Bir tarafı soğuk (gümüş) diğer tarafı da altın rengi olanı bulursanız (altın rengi ile portrelerde sıcak bir görüntü oluşturabilirsiniz) yeme de yanında yat. Ortalama 60 lira karınız var.

Dosya kağıdı: 5 kuruş civarı :) Beyaz dengesi ayarından tutun yansıtıcı olarak kullanmaya kadar birçok faydası var aslında. Ne demiştik, hiç bir işimize yaramasa bile not tutmaya yarıyor çekim esnasında.

Masa Lambası: 10-15 liradan başlayıp ilerleyen fiyatlara sahip. Masa lambamızı sadece fotoğraf için değil diğer ihtiyaçlarda da kullanabilecek olmamız ayrıca avantaj. Eğer güçlü bir ampul kullanacaksanız biraz paraya kıyıp soğutmalı olanlarını tercih etmeniz gerekebilir. Zamanında çekim sırasında masa lambası yakmış birisi olarak söylüyorum.

Ampul: Yukarıda zaten yazdım bir miktar. Ampulünüz mümkünse halojen, eşit dağılımlı, gün ışığı (daylight) olsun. Tasarruflu olmasında bir sakınca yok. Kullandığımız ampullerden bir kısmı GE'nin tasarruflu ampulleri, onlar da bir miktar yüksek maliyetli ancak hem enerji tüketimi hem de ömür boyu garanti vermesi adına bir kerelik masraf olarak nitelendirebilirsiniz.

Bu aralar bu kadar sık yazı yazabileceğimi zannetmiyordum, belki biraz sıklığı azalabilir. Lütfen mazur görün.

6 yorum:

Ayca Karaoglan dedi ki...

Harika bilgiler valla. Umarım ışık ile ilgili sorusu olan herkese yeterli derecede yanıt olur ve fayda sağlar :)

Serhat dedi ki...

Teşekkürler Ayça :)

Acg dedi ki...

hemen hemen tüm yazıları (fotoğraf teknikleri ile ilgili olanlar)okudum, teşekkürler genel ama çok faydalı bilgiler vermişsiniz aradığım birkaç konuyu burada buldum.

Serhat dedi ki...

Teşekkürler A©G. Faydalı olabildiysem ne mutlu

ak6_aytac dedi ki...

Ne yazıkki blogu yeni keşefettim, ama 1 hafta içinde okunmamış yazı bırakmam herhalde :) Oldukça anlaşılır vedeğerli bilgiler vermişsiniz.. mahsuru yoksa bi soru sormak istiyorum bir kaçgün önce temelini bitirip çatısına geçtiğim lightbox ımın elektrik işlerini bu hafta sonu bitirmek istiyorum ( açıkçası siteyi lightbox için ışık düzeneği ararken buldum) duygu hanımın sorusuna verdiğiniz cevaba bağlı olarak, 2800K-3000K arası kullandığınızda bizde 5500-6000 arası değer verdi demişsiniz, bu kısmı biraz açabilirmisiniz..4000K bir tasarruflu ampül kullanmak ne kadar doğru olur, 5500K ampül bulmak hem zor hemde pahalı.

Serhat dedi ki...

Kaliteli ampuller malesef pahalı ancak bazı markalar ömür boyu garanti bile veriyor, aslında alınabilir. Siz isterseniz elinizdeki 4000k tasarruflu ampulu bir deneyin, verdiği değeri ölçmeniz lazım elbette. Üzerinde 4000K yazıyorsa doğru çıkma ihtimali var, elbette ki çevresel koşullar da etkileyecek. En iyisi keyfinize uygun bir ışık alıp (bütçe olarak hangisi oluyorsa) çekim öncesi bir ölçüm yapıp wb değerinizi ona göre ayarlamak. Işığın bir miktar güçlü olması ve çekim yapacağınız objeleri aydınlatabilmesi ise unutulmaması gereken bir konu.