11 Ocak 2010 Pazartesi

Fotoğraf Çekmek-14 (Gölgeleri Yumuşatmak)

Bir önceki yazıda gölgeleri yumuşatabileceğimizden bahsetmiş ve bununla ilgili de bir yazı yazacağımı söylemiştim. Yaklaşık iki ay kadar önceki bir yazıda da dosya kağıdının (bildiğimiz A4) bir faydasından bahsedip daha da faydaları olduğunu yazacağımı belirtmiştim. Az önce de Duygu şöyle bir soru yöneltmiş.

"- Gölgelerin nesnelere derinlik kattığını gözlemledim senin eklediğin örnek fotolarda. Bu yuzden acaba golgeleri yok etmeden ama nesnelerinde arkasını hafif aydınlatmak için ne yapabiliriz?
- Fotoğraf lambası hakkında biraz daha detay bilgi verebilir misin?
- Bu tür lambalar kullanacağımız zaman ortam karanlık mı olmalı yoksa gün ışığı giren bir odada bu çekimi yapabilir miyiz?"

Hepsinin cevabını vermeye çalışayım.
Gölgeler elbetteki nesnelere derinlik katar ve biz fotoğrafçılar gölgeye ve yatay ışığa tabiri caizse bayılırız. Ancak öyle zamanlar vardır ki bu gölgelerin bu kadar koyu ve sert olmasından rahatsız oluruz. Belki görmüşsünüzdür, elinde yuvarlak parlak birşeylerle çekim yapan fotoğrafçıları (Hatta moda çekimlerinin kamera arkalarında dikkatinizi çektiyse boyu kadar levhalar tutan adamlar vardır). İşte bizim üstteki düzeneğin sağındaki araba güneşliği ve altta duran dosya kağıdımız reflektör (yansıtıcı) görevi üstlenerek gölgelerin yumuşamasını sağlayacak.

Özellikle küçük objeler, el sanatı ürünleri, yemek vs. çekerken sert gölgeler bizi çok huzursuz eder. Böyle durumlarda herhangi bir yapı marketten 2.5-3 liraya alacağınız araba güneşliği yardımınıza yetişir.
Üstteki fotoğrafta hiçbir yansıtıcı kullanılmamışken alttaki fotoğrafta elimizdeki yansıtıcı uygun pozisyonda tutulup gölgenin yumuşaması sağlanmıştır. İki fotoğraf arka arkaya, aynı ayarlarla çekildi. (f/5,6 - 1/125 sn.)

Yansıtıcımızı ışığa göre açı vererek uygun pozisyona getirmemiz gerekiyor. Yani en üstteki düzenek fotoğrafında yansıtıcımız işlevsiz durumda. Üst tarafını biraz kaldırınca zaten gözümüzle de gölgenin azaldığını, hatta yakınlaştırıp uzaklaştırarak yok edebildiğinizi farkedeceksiniz.

----***----***----

İkinci soruya bir sonraki yazıda cevap vereyim, toplam olarak uzun oldu çünkü.

----***----***----

Bu tür lambaların karanlık mı yoksa gün ışığı giren bir odada mı kullanılması gerektiğine dair cevabım ise bir miktar karmaşık olacak (İçinizden geldiği gibi davranın demeyi çok isterdim).

*** Gün ışığı varsa ve düzgünse lamba kullanmamayı tercih ecin.
*** Gün ışığı yetersiz diyorsanız lambayı gün ışığının gölgeleri yumuşatacağı bir kenarında kullanmak daha hoş bir etki yaratır.
*** Akşam çekim yapıyorsanız ve lambanız yeteri kadar güçlü değilse diğer ışık kaynaklarını kapatmanız doğru beyaz dengesi açısından avantaj sağlar. Ancak gölgelerin azalması adına yine diğer ışık kaynağının (tavandaki lambanız) açınıza göre çekim masanızı kurun.
*** Işığınız yeteri kadar güçlü ise çevresel faktörlerden etkilenmeyecektir. Misal bir fotoğrafçı flaşla çekim yaparken ışıklarını kapatmaz.

En üstteki fotoğrafta çevre karanlık gözüküyor değil mi? Halbuki salonun lambası açık, bilgisayar ekranı ve televizyon da açık. Masa lambasının verdiği ışık fazla olduğu için fotoğrafta çevre karanlık gibi gözükmekte.

Farklı ışık kaynaklarından gelen renkler farklı olacağı için tek tip ışık kaynağı kullanmak genelde esastır. Ancak herşeye rağmen doğru ayarı yapabilme ihtimalimiz her zaman vardır diyebilirim.

Herkese iyi haftalar tekrardan efendim.

9 yorum:

Duygu NK dedi ki...

Ev içi çekimlerde dikkat etmemiz gereken ışık ayarı ve düzeni için çok aydınlatıcı oldu. Çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.

Serhat dedi ki...

Rica ederim, umarım yeterli olmuştur.

Duygu NK dedi ki...

Devamını bekleriz :)

Unknown dedi ki...

ben resim çekiminde çok kötüyüm hiç beceremiyorum ama bu bilgilerle inş düzeleceğim

Serhat dedi ki...

Bir yardımım dokunursa ne mutlu efendim, bir sorunuz olursa çekinmeden iletebilirsiniz.

Gökhan Tomar dedi ki...

Merhabalar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sayenizde işe yarar birşeyler yapabiliyoruz. Kafama takılan bir husus var. Reflektör olarak kullanılacak güneşlik ve dosya kağıdının kullanımı ile ilgili biraz daha detaylı bilgi veriseniz çok memnun olurum. Işığın güneşlikle olan yönü, açısı ve mesafesi gibi. Ayrıca dosya kağıdı ne şekilde kullanılacak? İyi çalışmalar dilerim.

Necla Şölen dedi ki...

Merhaba, blogum için nasıl güzel fotoğraf çekebilirim, kendi ürettiğim kıyafetleri nasıl tanıtırım diye gezinirken blogunuza rastladım. kendime fotoğraf çekimi alanı oluşturmak istiyorum. Anlattığınız bilgiler için teşekkürler:= )

fashionsbit dedi ki...

merhaba,
benim de 2 sorum olacakti. aksesuar cekimi icin benzer bir duzenek kurmaya calisiyorum evde.
*masa lambasinin altindaki a4 kagidin işlevi tam olarak nedir?
*fon olarak kullandiginiz afişin arkasi bir nevi parlak bir yuzey oluyor. yuzeyin parlak olması şart mı yoksa a4 kagitlarin cok buyuk rulo halleri var, onlari da kullanabilir miyiz?

tesekkurler

Unknown dedi ki...

Merhaba. Reflektör kullanımını araştırırken bloğunuza rastladım ve çok faydalı bilgilerle karşılaştım. Bunlar için çok teşekkürler. Ben tepeden çekim yapıyorum. Reflektörle gölgeyi tamamen yok etmem mümkün olur mu? Ya da tepeden çekim yaparken kullandığım makinanın gölgesinden nasık kurtulabilirim?