10 Ocak 2010 Pazar

Fotoğraf Çekmek-13 (Evde basit ışık düzeni kurulumu)

4 gün önce yazdığım yazıda bir ampül aldığımızdan ve bununla ilgili yazı yazacağımdan bahsetmiştim. Tek ışıklık en basit düzeneğe örnek vermek adına birkaç satır ve birkaç fotoğraf ekleyeceğim şimdi.
Basit düzeneğimiz üstte görüleceği üzere bir adet masa lambası, altta kutusu görülen Philips Photocrescenta ampül, beyaz bir fondan (şu anda bir afişin arka yüzü) oluşuyor. Özellikle akşam saatlerinde çekim yaptım ki etkinin daha belirgin şekilde görülmesi için.
Ampülü Ulus'ta Konya Sokak'tan 25 liraya aldık. Fiyat konusunda bir bilgim yok, piyasada nedir, kaça satılır. Ancak böyle bir ışık kaynağı için güzel bir fiyat. Masa lambasını da 25 liraya aldık ancak bir miktar zorlanma belirtileri gösteriyor. Siz eğer daha kaliteli veya soğutmalı bir masa lambası kullanırsanız sorunu daha rahat aşarsınız. Bizdeki soğutmalı lambalar bir miktar büyük olduğu için küçük obje çekimlerinde yeni aldığımız masa lambası gayet de iş görüyor (Çekim dışında kapatmak şartı ile).

Yakın plandan telefon çekimi. Açınızı değiştirerek gölgeleri kaybedebilir ve ürününüzü veya fotoğraflamak istediğiniz objeyi daha kolayca çekebilirsiniz. Genelde ışığı objenin ön tarafına doğru vermeniz işinizi kolaylaştırır. Masa lambasının portatif olması size taşıma ve herhangi bir yere hareket ettirme kolaylığı da sağlayacağı için evde kullanmak adına ucuz ve güzel bir düzenek.Üstteki fotoğraf da Ayça'dan. Yaptığı örgü çantasını direkt olarak bu ışık kaynağı ile çekti. Şurada ve şurada da örnek çekimler var.
Peki şu sağa düşen gölgeleri ne yapacağız? Elbetteki ilk çözümü gölgeleri engellemek adına ek olarak daha yumuşak bir ışık kaynağı veya aynı ışıktan bir adet daha kullanmak. Ya da gölgeleri yumuşatmak için yapabileceğimiz basit bir çözüm daha var. Onları da bir sonraki yazımızda (yarın) anlatmaya çalışacağım.

Herkese iyi haftalar dilerim efendim.

6 yorum:

Rumeysa dedi ki...

sadece gün ışığı kullanarak çekim yaptım şimdiye kadar,ama yakın zamanda deneyeceğim.. Ürün listelemede sıkıntı çekiyordum, fotoğraf yüzünden.. Ampül özellikli bir ampul sanırım, fiyatı yüksek geldi?

Serhat dedi ki...

Evet, bir miktar özellikli ve güçlü bir ampül. Aslında güçlü herhangi bir ampül kullanılabilir. Başka ampüllerle de deneme çekimleri yapıp eklemeyi düşünüyorum.

Duygu NK dedi ki...

Serhatçım verdiğin bilgiler için teşekkürler, devamı bekliyoruz. Açıkcası bu aydınlatma konusunda aklıma takılan bir kaç soru var, cevap verirsen ya da diğer yazında bunlara değinirsen sevinirim.
- Gölgelerin nesnelere derinlik kattığını gözlemledim senin eklediğin örnek fotolarda. Bu yuzden acaba golgeleri yok etmeden ama nesnelerinde arkasını hafif aydınlatmak için ne yapabiliriz?
- Fotoğraf lambası hakkında biraz daha detay bilgi verebilir misin?
- Bu tür lambalar kullanacağımız zaman ortam karanlık mı olmalı yoksa gün ışığı giren bir odada bu çekimi yapabilir miyiz?
Şimdilik bu kadar, belki gereksiz şeyler sordum ama bilen varken öğrenmek lazım :)

Serhat dedi ki...

Sorduklarınla ilgili yazı yazmaya hazırlanıyordum tam da Duygucum. Yorum olarak değil de blog girdisi olarak cevap vermeye çalışayım bari, herkes görmüş olsun en azından :)

Teşekkür ederim ilgine ve desteğine.

. dedi ki...

Merhaba...

Ürünün konulacağı zemin olarak hangi malzemeyi kullanıyorsunuz? beyaz zeminden bahsediyorum.

Serhat dedi ki...

2 sonraki yazıda yazmıştım aslında, kırtasiyede satılan fon kağıdı diye. Bu çekimde ise kuşe kağıt kullanmıştım (Herhangi bir afişin arka yüzü olabilir mesela).