21 Ekim 2009 Çarşamba

Fotoğraf makinesi alacaktım da kaç MP olsun?

Megapiksel çılgınlığı. Sanırım soru sorma amacı ile e-posta gönderen arkadaşların büyük kısmının bana sorduğu soru buna benziyor. Kızmıyorum bu tip sorulara, dalga da geçmiyorum. Herhangi bir teknoloji marketin kamera reyonuna gittiğinizde "Bu 12 milyon piksel, kesinlikle tavsiye ederim" veya "Fotoğraf makinesine artık ihtiyacınız yok, bu cep telefonu tam 8 mp" gibisinden yoğun satış ve mp savaşları kampanyaları altında tüketicilerin de megapikseli en önemli ölçüt olarak görmeleri kadar doğal bir durum yoktur.
Kompakt diye tabir edilen makinelerle de iyi sonuç almanız mümkündür. Bu tamamen sizin kamerayı tanımanız ve değişkenler arası bağıntı konusunu (diyafram, enstantane, iso) bilmenizle yakından ilişkilidir. (Antalya-2009, kamera: Olympus SP-350 UZ)

Zaten bu satış, reklam ve tükettirme baskısı ile henüz 6 ay önce alıp "Mükemmel bir makinem var artık" dediğimiz kameralardan soğuyuveriyoruz. 7-8 sene önce National Geographic gibi prestijli ve görsel olarak kaliteli bulduğumuz dergilerdeki fotoğraflar o zamanki kameralar ile çekildi. O teknolojideki bilgisayarlar ve programlar ile işlendi. Şimdi elimize 7 sene önce çıkarılmış bir dijital makine geçtiğinde "Hehe, bu mu senin makinen, ben Nikon D3 aldım - Canon 5D aldım" gibi nidalarla da karşılaşmamak elde değil. "Photoshop CS4 çıkmış duydu mu?" sorusu da aslında bu çılgınlıkla fazlaca bağlantılı. Programların yeni versiyonları kolaylıklar ve avantajlar sağlasa da temel işlemlerimizi hali hazırda yapabildiğimiz versiyonlar kullanılamaz hale gelmez değil mi?

Asıl bahsetmek istediğim konuya gelince. Fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar makinenin çözünürlüğünün ne kadar yüksek olduğu değildir. Kameranın sensör kalitesi, işlemci teknolojisi, lens kalitesi gibi etkenler toplam değerlemeye tabi tutulur. Bunca değişken varken hangi kamerayı almalı?

Bir marka veya model söylemek taraftarı değilim. Genel olarak önerim, giriş seviyesi ve hatıra fotoğrafı çekecek arkadaşlar bütçelerine göre gidip tipini beğendikleri makineyi seçsinler, pişman olmazlar. Estetik ve fiziksel kavramlar hatıra fotoğrafı için kullanılacak kameralarda en önde gelen özelliktir diye düşünüyorum. Fiyat aralığı 250-350 lira olan makinelerin birbirinden çok fazla farkı yoktur. Hepsinin birbirine göre ayrı üstünlükleri vardır. Ancak 300 liraya 10 küsür megapiksel diye fazlaca tanınmamış bir markanın bir makinesini almak, 1 hafta sonra "Herşeyi doğru yapıyorum ama fotoğraflarım çok kötü" cümlesini kurmanıza sebep olacaktır, haberiniz olsun.

6 megapiksellik bir fotoğraf makinesi ile çekilmiş ve sonrasında da hemen hemen yarısı kırpılmış bir fotoğraf. Sergi afişi için 70x100 boyutlarında basıldığında bile çok fazla sorun teşkil etmemişti. Bu da megapikselden öte işlemci, sensör kalitesi ve fotoğrafın doğru çekilmesi gibi etmenlerin daha da önemli olduğunun bir göstergesi olsa gerek. (Kamera: Nikon D40, Ankara-2007)

Fotoğraf çekmeyi çok fazla bilmiyorsanız ve gerçekten bu yönde bir kariyer planlamıyor veya uğraşı vermeyecekseniz fazlaca para dökeceğiniz profesyonel makinelerden (SLR makinelerden bahsediyorum) uzak durun derim. SLR makinelerin kompakt makinelere göre elbetteki çok fazla avantajı vardır ancak kullanımının da daha zor olacağını bilmeniz gerekir. Bu şuna benzer, nasıl picassa veya lightroom gibi basit fotoğraf işleme programlarını photoshop, photoimpact gibi daha karmaşık olanlara tercih ediyorsak çoğumuz, kompakt makineleri de tercih etmek yerinde olacaktır. Bu yazıda kompakt ile SLR karşılaştırması yapmayacağım. İlerleyen zamanlarda daha detaylı bir şekilde yazmayı düşünüyorum (En azından şu an için 3-4 farklı fotoğraf makinesini sürekli kullanan birisi olarak tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım).

Çok uzadı biliyorum. Not defterimde bulduğum bir takım veriler ile yazıyı sonlandırmak isterim. Kaç megapiksel fotoğraf makinesi ile hangi boyutta baskı alınabileceğine dair bir tablo.

3 megapiksel: 13x18 cm
4 megapiksel: 18x24 cm
5 megapiksel: 24x36 cm
6 megapiksel: 30x45 cm
8 megapiksel: 40x50 cm
10 megapiksel: 58x85 cm
12 megapiksel: 70x100 cm

Bugüne kadar 10 megapiksellik kameranızla 58x85 cm boyutunda baskı alan kaç kişi var acaba aramızda? Baskı boyutlarını raw çekersek 2 katına çıkarabileceğimizi de düşünürsek megapiksel çok da anlamlı bir değer değildir bizim için. İnternette de yayınladığımız fotoğrafların ortalama 800x600 px (yani yarım megapiksel) olduğunu düşünürsek MP savaşlarının sizi de alt etmesine izin vermeyin.

İyi akşamlar efendim...

10 yorum:

DEZ dedi ki...

ben ilk kameramı aldım geçen yıl, sonra da bir sey almadım zaten:z1080
412 liraya almıstım o zaman.. şimdi bakıyorum hakikaten gereksizmiş.. bahsettiğiniz gibi mp'i yüksek olsun diye paraladım kendimi.. şimdi cep telefonumu kullanıyorum daha ziyade çünkü o çok kıymetli makinemi artık yanımda tasımadığım gibi arkadasıma verdim. sanırım bu işin ehli olmadan, bu kadar para baymak müsriflikten baska sey değil. "öğrenirim" mantığı cok az gecerli oluyor cunku.. tavsiyeleriniz için tesekkürler..

nalan dedi ki...

sağol Serhatım,
okudum kaçtım...bugünlerde ancak böyle yapabiliyorum.Ayçada 31 yorum görünce girmedim yoruma .sen selamımı götür e mi?

Yelda dedi ki...

Valla Serhat süpersin.
Ben makinam güzel çekmiyor kendimi düzeltiyim yüksel mpli bir makina alayım diyordum. Gerçi benim problemim akşam evde çekim yaptığım için ışığı iyi kullanamamak ama alacağım zaman yardımına ihtiyacım olacak
Sevgiler

Serhat dedi ki...

Dez, cep telefonu da fotoğraf çekmek için çok yeterli değil aslında. Anlatmak istediğim tam olarak o değildi :) Ama kullanmayacağınız şeye para vermemek gerekir kısmı doğru...

Nalan Ablacım, ben de okuyorum bugünlerde sadece. Selamını ilettim.

Yeldacım ne demek, hatta istersen gider beraber alırız. Ben elimden gelen yardımı yaparım.

GeCe dedi ki...

benim de anlata anlata dlimde tüy bitti bizde genelde 2 mp de çekiyoruz fotoları yetiyor

Serhat dedi ki...

Paralar suyunu çekince anlayacaklardır GeCe :)

Kelime Yığıcısı dedi ki...

Çok güzel bir siteymiş...teşekkürler sanırım bende 100.gözünüz oldum.
Site için teşekkürler...çok gerekli bilgiler..:)

Serhat dedi ki...

Teşekkür ederim yorumunuz ve izleme için :)

Unknown dedi ki...

Olá,
Maravilhoso seu blog e seu trabalho
Parabéns, fiquei encantada.
Besos desde Brasil,
Cibele

Serhat dedi ki...

Obrigado Cibele. Estou tão feliz que você gostou do meu blog. Até já!