4 Ağustos 2009 Salı

Nasılsınız? (Fotoğraf forumları)

Forum sayfalarının fotoğrafçılıkla ilgili bölümlerini ve fotoğrafçılıkla ilgili sitelerin forumlarını okumak çok öncelerden beri benim için bir alışkanlık şeklinde. Uzun bir zaman önce fazlaca tartışıyorum ve canımı sıkıyorum diye bir siteden üyeliğimi silerek kaçmıştım. Şimdilerde forumları okurken genelde giriş yapmadan göz atıp gülüyorum. İçimden yazmak, cevap vermek, yanlışsınız diyebilmek geçiyor ama yapamıyorum işte, sözüm var :)

Önemli bir soru veya sorun görür de cevap bulunamadığını farkedersem kısa yoldan özel mesaj atmayı tercih ediyorum. Yeter ki forumlarda adım çıkmasın gibisinden. Konular çok fazla uzayabiliyor çünkü.

Gün geçmiyor ki "resim mi fotoğraf mı?" "nikon mu canon mu?" "fotoğraf sanat mı değil mi?" hakkında hararetli tartışmalar çıkmasın. Hatta bazen entel takılma çabasındaki arkadaşlar "Bu bir fotoğraftır, resim değildir. Resim çizilir." gibisinden laflar ederler. Çok bildikleri içindir kendilerine göre.

Bugün en sonunda dayanamadım. Dedim birşeyler yazayım ama forumlara yazmama gibi bir alışkanlık takındığıma göre artık fotonomiden bir girdi oluşturur yazarım dedim. İçimi dökmem lazım ama :)

Fotoğrafa resim demek yanlış değilse resime de fotoğraf denilebilirmiş yani birbirinin yerine kullanılabilirmiş. Bu şartlar altında bir ressama gidip "Ne güzel fotoğraf" demenin abesliğinden bahsetmiş arkadaş. Yani fotoğraf fotoğrafmış, resim resimmiş.

Eğitim sistemimizin bizi sadece 180 küsür dakikalık sınava hazırladığının ve bize birşeyler vermediğinin kanıtlarından birisidir bu. Çıkarıma bakar mısınız? Bilimsel kanıt sunuyor. O buysa bu da budur gibisinden.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük'ten alıntı:

resim -smi
isim Arapça resm

3 . Fotoğraf:
"Güzel İnebolu kızı, duvara yapıştırılan Gazi'nin resmine uzun uzun baktı."- A. Gündüz.

Ben de fotoğrafa fotoğraf denmesi taraftarıyım ancak resim dersen eğer kıyametler kopmaz, bunun için savaş vermek gerekmez. TDK zaten resmin 3. anlamı olarak fotoğrafı vermiştir. İşin daha da komiği, şimdi arkadaşın çıkarımına gidiyoruz. Resmin 5. anlamı törendir. Hani resmigeçit (geçit töreni anlamına gelir, yanlış anlaşılmasın. Devletle ilgili anlamındaki resmî değildir bu) yaparız ya bazı günlerde. Bu şartlar altında bu kelimenin doğruluğu kesin ise bir ressama gidip resmine "Aa ne güzel tören" diyebiliriz :) Lütfen törene resim demeyelim, tören diyelim kampanyası başlatmalı sanırım :)

İşlerimiz bir miktar yoğundu bu aralar. Düğün hikayeleri fazlaca hareketli geçti. Yeni oyuncağım olan gitarla da fazlaca meşgulüm sanırım. Blog takipçilerini ihmal etmiş oldum. Zaten birçok kişi tatilde, bizim de bir tatile ihtiyacımız var artık. Yine bir fotoğrafla hoşçakalın diyorum efendim. Herkese iyi günler, bol fotoğraf çekmeler ve hayatı resmetmeler dilerim.
Yüzleri boyalı çocuklar. (2009-Ankara Kalesi)

5 yorum:

nalan dedi ki...

Serhat ooolum edebiyat patlatacagina hasta karinla ilgilensene bak cekcem kulaklarini.
Saka bir yana Aycayi merak ettim.Ciddi bir sey degildir umarim.
yazida belirttigin fikre katiliyorum.Zarfa degil mazrufa bak demisler.Onemli olan( eger cok yanlis degilse )soylenmek istenendir sundurmeye gerek yok bence.
Ama is uretemeyen laf uretiyor ;onlarin da tatmin alani budur belki:))
Senden akil isteyecegim 'cok iyi ve basarili fotograf cekemiyorum tabi bu asla benden degil kameramdan kaynaklaniyor:)))
Buralara gelmisken yeni bir kamera alayim diyorum .Bana benim kullanabilecegim ozellikte bir camera tavsiye edermisin bununla ic mekanda basarili degilim zaten uydyruk birsey ACER CE5330
ben burdan ne marka ve kac piksel vb.iste sen soyle ne alayim

Serhat dedi ki...

Nalan Ablacım ilgilenmez olur muyum hiç :) Allerjik olduğunu düşündüğümüz bir durum söz konusu ama 4 aydır sürüyor ve son dönemlerde biraz kötüleşti. Doktor son çare ilaçları tekrar değiştirdi, göreceğiz bakalım.

Ablacım sen bana bütçeni söyle, bir e-posta gönder, ben de ona göre öneri yapmaya çalışayım. Şu anda piyasadaki tanınmış markaların bütün makineleri iyidir, kötü diyebileceğim bir makine yok aslında. Ufak tefek tüyolarla daha iyi çekersin emin ol.

Hoşçakal, iyi akşamlar.

Salim dedi ki...

Bu yazınızı görünce alnınızdan öpesim geldi. Zamanında ben de pek çok fotoğraf paylaşım sitesinde bu konuyu aydınlığa kavuşturmayı ummuştum ancak anlatmaya çalıştıklarımın, nato-mermer kafalıların beyinlerine zerk olabilmesinin beyhude bir uğraş olduğunu fark ettim. İnsanlar bildiklerinden vazgeçmek istemiyorlardı.

Defalarca "resim" kelimesinin kökeninin arapçaya, "fotoğraf" kelimesinin de latinceye dayandığını ve aralarında kullanım açısından bir fark olmadığını(en azından fotoğraf için resim kullanmanın) sizin de yaptığınız gibi TDK yı şahit göstererek yazdım. İngilizcede de "photographe" ın daha çok teknik olarak kullanıldığını, tercihen "picture" ın sıklıkla kullanıldığını ve mana itibariyle "picture" ın da hem resim hem fotoğraf anlamlarını taşıdığını, google'ı kullanarak vardığım sonuçlarda; "picture" kelimesinin "photographe" kelimesinden 20 kat daha fazla olduğunu, insanların hangisini tercih ediyorlarsa onu kullanmaları gerektiğini orada burada anlatmaya çalıştı isem de artık bunlarla uğraşmanın boşa olduğunun bir kez daha farkına vardım. Çünkü insanların büyük çoğunluğu, bilmedikleri konular hakkında fikir yürütmeyi, ahkam kesmeyi bir beceri olarak görmekteler ve araştırma yapmaya bile üşeniyorlar. Ben de artık "foto.....k" gibi potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen sığlıktan kurtulamamış, yapılan eleştirilerin, "kadraj çok kötü olmuş","merhaba,çok güzel bi çalışma","pek net olmamış"... gibi hiç bir fotoğrafseverin işine yaramayacak entipüften cümlelerden ibaret olmasından dolayı bu tür siteleri izlemekten soğudum.

Belki de en iyisi fotoğrafa böylesine tutkuyla bağlı fotoğrafseverlein sitelerini/bloglarını araştırmak ve bu samimi ortamda birbirimize yardımcı olmaya çalışmak.

Serhat dedi ki...

Bloglar artık forumlardan daha ilgi çekici hale gelmeye başladı. Sebebi de sanırım bilgilerin daha güvenilir olması. Tam olarak güvenilir olduğu söylenemez birçok şeyin elbette, sırf pr veya fazla ziyaretçi adına hergün birşeyler kopyala/yapıştır yöntemiyle yazan blogçu arkadaşlar da var.

Forumlar ise ağzı olan konuşuyorla eli olan yazıyorların toplanma mekanlarına dönüştü sanırım zamanla.

Hilal dedi ki...

Ford Fotoğraf Yarışması...
Resme meraklı arkadaşlarım için güzel bir yarışma yeteneklerinizi sergileyebiliceğiniz...
Ford Fotoğraf Yarışması "Yollar Yolculuklar" adında yarışmasına son katılım tarihi 2 Nisan!
Yarışma şartnamesi, ödüller ve detaylı bilgi burada!
http://www.technotoday.com.tr/detay/6244/Yollar-Yolculuklar-Fotograf-Yarismasi-Basladi