26 Şubat 2009 Perşembe
Fotoğraf Çekmek-1 (Makinenizi Sabitleyin)
34mm odak uzunluğu ile tam 10sn ortam ışığında pozlanmış bir fotoğraf. Netlik problemi yok çünkü tripod kullanıldı. Fotoğraf: Ayça Karaoğlan
Böyle bir yazı hazırlayacağımı hiç tahmin etmezdim. Aslında sevgili eşim Ayça'nın blogunda, blog arkadaşlarına yönelik hazırladığı fotoğraf derslerine katkıda bulunmaya çalışmıştım. Böyle bir ihtiyacın var olduğunu bildiğim için kendimce bir takım fikirler sunmaya çalışacağım.
Temel bir bilgi olarak fotoğraf makineniz, görüntü alacağı cismin üzerinden yansıyan ışığı hapseder. Yani karanlık bir ortamda makineniz daha uzun pozlarken aydınlık ortamlarda daha kısa süreli pozlamalar yapacaktır. Uzun süreli pozlamalarda problem, elimizde tuttuğumuz makineyi sabit tutamamaktır. Bu sebepten flaş kullanmadan akşamları çektiğimiz fotoğraflar bulanık olur. Flaş kullanarak da istediğimiz görüntüyü çoğu zaman elde edemeyiz. (Cisime tam karşıdan gelen sert ışık gölgeleri yok eder, üç boyutlu görüntü almamız zorlaşır)
Bu kadar sözden sonra söylemek gerekir ki makinemizi sabitlememiz gerekir. Herhangi bir masa veya tripod işimizi görecektir. (Piyasadaki ucuza satılan tripodlar elimizdeki küçük makineleri sabit tutmaya yeter, çok fazla para harcamamız gerekmez)
Küçük bir bilgi iletmek isterim. Makinenizin vizöründe veya LCD ekranında çekim sırasında gördüğümüz bazı sayılar vardır. (f:5.6 250 gibi) f diyafram değerini gösterirken yanındaki 250, 125, 60 gibi değerler çekim hızını verir. Makinenizin çekim yaptığı odak uzunluğunun enstantane değerinden küçük olması titremeyi önleyecektir. Yani zum yaparsanız daha kısa sürede çekmeniz gerekir. Örneğin 50mm'de çekim yaparken görüntünün net olması için 60-125-250... gibi daha kısa sürelerde enstantane değeriniz olmalıdır. (Enstantane değerindeki sayılar 1/sn'dir. Ekranda 60 yazdığında 1/60 sn, 125 yazdığında 1/125 sn anlamına gelir. 4" yazıyorsa 4 sn pozlanacak demektir.)
Yazıyı bitirirken temel enstantane değerlerini vermek istedim. (Makinenizde ara değerlerin de olması mümkündür)
30"-15"-8"-4"-2"-1-2-4-8-15-30-60-125-250-500-1000
İki fotoğraf da 18 Ağustos 2007 tarihinde saat 18:40'ta çekildi. Soldaki fotoğraf 200mm odak uzaklığında 1/25 sn elde pozlandı. Sağdaki fotoğrafı ise önümdeki tripodun desteği ile 105 mm odak uzaklığında 1/60 sn'de çektim. Netlik farkı ortada ve sonuç da elbette ortada. (2007-Ankara) http://arsiv.ntvmsnbc.com/modules/gallery/VeInsan20070924/default.asp
http://www.fotograf.net/Fotograf/Dersler/index.htm böyle bir site var. İşinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz belki. Hepinize iyi günler, iyi eğlenceler...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
9 yorum:
Tabi bu degerleri goruyorum ama ne oldugunu bilmiyordum ,ogrendigim iyi oldu..Benim tripodum yok ama elimde titretmeden cekebiliyorum net fotograflar ,esim cekerken hep titretiyor ona almak lazim bir tane :)
Serhat bey ayrica Ayca'ya da yorum yazdim ama bizim cektigimiz fotograflari da elestirebilirseniz sevinirim :)Ama amator oldugumu unutmayin lutfen :)
Ayca sayesinde sizin bloglarinizi takip ediyorum zaten onun listesinden :) Sabah gordum Moskova fotograflarinizi. Elimden geldigince degerlendirmeye calisirim, Ayca Hanim'in benden daha iyi yapacagina eminim
Bilgiler için çok teşekkürler
Rica ederim Yelda Hn., umarım işinize yarar
Sevgili ve saygıdeğer fotoğrafçılığa gönül vermiş değerli arkadaşlarım. Ben daha önceki fotoğraflarımı basit bir makine olan Samsung Digimax S850 ile çekiyordum. Çektiğim fotoğrafları büyüttüğümde fazla bir dağılma ve bozulma olmuyordu. Neredeyse yok denecek kadar azdı. Ama bugün yeni satın aldığım Canon PowerShot SX120 IS ile çektiğim fotoğrafları biraz bile büyütsem sanki yüksek iso da çekmiş gibi dağılma ve bozulma oluyor. Anlayamadım. Kaçırdığım bir nokta mı var bilemedim. Otomatik ayarda ve en yüksek çözünürlükte çekiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Oysa ki çok hevesle almıştım bu makineyi. Fakat şu anda çok üzgünüm.
Ümit Bey Merhabalar;
Çektiğiniz fotoğraflardan bir tane örnek gönderirseniz e-posta adresime belki bir fikir yürütürüm. Şu anda aklıma gelen isonun da otomatik seçili olması ve makinenin kendiliğinden değerleri yükseltmesi. Sözlerim aslında havada kalıyor, örneği bekliyorum. Hoşçakalın.
Ayrıca çözülemeyecek sorun yoktur, lütfen üzmeyin kendinizi.
Serhat bey e-mail adresinize örnek fotoğraflar postaladım.
Ümit Bey bir miktar gecikmeli oldu kusura bakmayın, cevap verdim, umarım sorununuza cevap olacaktır.
Yorum Gönder