17 Ocak 2013 Perşembe

Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım

Bu sefer konu tamamen benimle ilgili. Ortalama haftada 1 adet ekipmanla ilgili soru geliyor e-posta adresime ve elimden geldiğince yönlendirmeye çalışıyorum. Kimi zaman uzak kaldığım konularla ilgili olan sıkıntılarda da öncelikle bir miktar araştırma yapıp cevap vermeye çalışıyorum. Bu cevapları da her seferinde sanki kendime ekipman alacakmış gibi değerlendiriyorum.

İşin komik yanı aynı sıkıntıya ben düşmüş durumdayım. Geçen yıl elimdeki tüm ekipmanları yenilemeyi düşünürken askerlik kararı aldırdım ve bu seneye bırakmıştım bu işi. Şimdilerde ise her gün fiyatlara bakıp karar vermeye çalışmak cidden kendi adıma yorucu bir durum. Öyle ya, başkasının parasını harcamak kolay :)

Ne kadar bütçe belirlediyseniz belirleyin sonuçta kısıtlı bir bütçeniz var demektir. O bütçeyi de olabilecek en iyi şekilde değerlendirirken sürekli bir artı beraberinde bir eksi getirir. Bu arada basitçe bir liste yapıp bunu da sizle paylaşmak istedim. Yaptığım listeler de tamamen Nikon'a ve genel kullanıma yönelik. Özel durumlar için (örneğin kuş fotoğrafçılığı, makro fotoğrafçılık) farklı kombinasyonları denemeniz gerekir.

MÜTEVAZİ BÜTÇE
Nikon D3200 DSLR Fotoğraf Makinesi + 18-55 VR
2000 TL
Amatör Tripod
100 TL
Toplam
2100 TL


ORTA SEVİYE BÜTÇE
Nikon D7000 DSLR Fotoğraf Makinesi
2700 TL
Tamron 17-50 f/2.8 Di-II
800 TL
Profesyonel Standart Tripod
200 TL
Toplam
3700 TL

YÜKSEK BÜTÇE
Nikon D600 DSLR Fotoğraf Makinesi
6500 TL
Sigma 24-70 f/2.8 IF EX DG HSM
2000 TL
Profesyonel tripod + başlık
500 TL
Toplam
9000 TL


Tripodlara marka ve model yazmamamın sebebi yazdığım fiyatlarda yaklaşık aynı ürünlerin bulunması. Ayrıca kafa konusu da sizin tercihinize kalıyor.

Geniş açı, makro veya tele lensle ilgili de daha sonra yazayım, en azından yazı çok uzamamış olsun.

Not: Yukarıdakiler tamamen benim tercihimdir, bağlayıcılığı yoktur.
Not2: Ben kendime ne alacağıma hala karar verebilmiş değilim, yenilemek baştan almaktan daha zor bir süreç sanırım :)

16 yorum:

Unknown dedi ki...

çıktığından beri nikon d90 isterdim hala da sempatim var ama çıkmıyor artık diye biliyorum mütevazi kısımda yazdığınız nikon 90 ile karşılaştırılırsa ...?
Teşekkür ederim kendi adıma verdiğiniz değerli bilgilerden ötürü :)

Serhat dedi ki...

D90 hala üretiliyor ve Türkiye'de de fiyatları bir hayli düşmüş durumda. Şu anda 18-55 lensle beraber 1850 TL'ye bulunabiliyor (Bahsettiğim bütün fiyatlar Türkiye garantili fiyatlar).

D90, kendi üzerinde AF motoru bulunması, sağlam yapısı sayesinde D3200'ün bir adım önünde. Zaten D3200 giriş seviyesi, D90 ise orta seviye olarak geçiyor.

Ancak teknoloji olarak da D3200 bir adım önde. Aradaki tercih tamamen size kalıyor. Benim bölümlemem bir miktar da giriş, orta ve ileri seviye gibi oldu aslında. D90'ı D7000 ile karşılaştırarak D7000'i bulunduğu yere koydum.

Ben ne alırdım sorusuna ise o seviyede kendim D90 diye cevap verirdim açıkçası.

Unknown dedi ki...

Peki ya Nikon V1 / N1 ?
Bu arada kapsamlı cevabınız için teşekkür ederim :)

Serhat dedi ki...

Nikon 1 Serisi (V, J ve S) yerine Olympus kullanmayı açıkçası tercih ediyorum. Aynasız teknolojisini başlatan ve geliştiren marka olarak Olympus bence 1 adım önde. Özellikle OM-D E-M5 alınası makina ancak fiyat olarak diğer aynasızlara nazaran yüksek.

Bence pen serisi diğer markalardan daha önde gibi.

A-H dedi ki...

Nikon reklami gibi olmus bu :)))
Canon karsilastirmasini aradi gozlerim ne yalan soyleyeyim :)

Nilgün Komar dedi ki...

benim çok bilgim yok ama kon nikon olunca duyduğum ve güvendiğim insanlar kadarı ile sana cevap vereyim: -paran hangisine yetiyorsa onu al sonuçta nikon işte abi :)

selamlar...

Serhat dedi ki...

Canon karşılaştırması yapacak kadar bilgiye sahip değilim açıkçası marka konusunda. Giriş seviyesi makine alacaklara zaten canonun veya nikonun en ucuz dslr kamerası hangisiyse git al, ikisi de üzmez derim normalde. Biraz araştırıp sizin için Canon ile de ilgili bir şey yazarım bir kaç gün içerisinde olmazsa

A-H dedi ki...

bir Canon kullanicisi olarak gozum Canon aradi da onun icin oyle dedim, hem fotograf makinasi almak isteyenlere de karsilastirma imkani olur diye, kendim icin degil yani :)

Beyza dedi ki...

Ben 4 sene önce Canon 1000d aldım. Fakat iki ay sonra kursa başlayacağım ve Canon 7d için savaşıyorum :) Canon kullanacaksan tavsiyem 7d. Nikon ise d90 tabiki.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Merhaba, profesyonel tripoddan kasıt nedir? Mesela bir fotoğrafçı olarak (aynı zamanda da test editörüyüm sensörler üzerine) mesela ben Gitzo 3 serisi bir traveller kullanıyorum yaklaşık 1000 dolar sadece gövde olarak, kafa olarak ise mono ball bir Arcaswiss kullanıyorum yaklaşık 400 dolar. Tripod konusu çok hassas bir konudur. Titreşimi ne derece absorbe ettiği çok önemlidir
ayrıca da ne kadar stabil kaldığı gerek rüzgarda gerekse de kamera titreşimlerinde.

Sonra Profesyonel kimse Sigma 24-70 kullanmaz. Daha dogrusu zoom kullanmaz pek, o arayı 35 50 ve 85 ile kapatır ama illa zoom olacaksa Nikon Nano 24-70 2.8 ler olmalıdır. Tabii pro adam hızlı makine ister o zaman da D3-4 serisine bakar, mimari çekim yapacaksa, detaya önem veriyorsa AA filtresi olmayan bir D800E bakar mesela.

Ha ben Canon kullanıyorum ama bu işin Canon Nikon'u yok. Sadece renk yorumları var. Artık sensörler benzer. Gerek fiziksel yapıları, piksel dizilimleri, piksellerin arasındaki boşluklar, sensördeki filtrelerin yoğunluğu ve daha bir çok fiziksel belirleyici şeyler benzer.

Neden Canon kullanıyorum; Lenslerim 24L, 35L 85L F1.2 ve 135L F2 200F2 L, 100L macro. 85 ve 135 in Nikonda güncel bir muadilinin bulunmaması. 85 1.4 var diyebilirsiniz ama o zaman da işin içine o yarım stop ve rendering giriyor.

Sevgiler.

Serhat dedi ki...

Cagri Bey Merhaba, ben de orta format makine kullaniyorum ama burada insanlara Hassel onermiyorum. Veya prime lensleri kendim de tercih etmeme karsi bunlari alin demiyorum. Okuycularin hobi olarak yaptigi dusunulurse bu isi yazdiklariniz bir miktar garip kacar. Velhasil su anda yollardayim. Pazartesi detaylica cevap yazarim.

Serhat dedi ki...

Pazartesi yazarım dediğim cevabı kısaca geçeyim, konuyu çok uzatmadan.

Blog okurları çoğunlukla fotoğrafa hobi olarak ilgi duyan kişilerden oluşmakta. Bu arkadaşlara önceki yazılarımda da standart bir lens ve kamera ile başlayıp ardından çekmek istedikleri konuya göre lensleri almalarını tavsiye ettim. Profesyonel bir fotoğrafçının girip fotonomide ne alayım diye bakacağını zannetmem. Ki kaldı ki önerimi de profesyonellere yönelik yapmadım.

Ancak profesyonel ne demektir? Bir işi kazanç sağlamak amacı ile yapan kişidir. Bu açıklamanın üzerine profesyonel bir fotoğrafçının eşi olduğumu net olarak söyleyebilirim. Ben çok nadir profesyonel (düğün fotoğrafçısı, gazeteci, foto muhabir vs.) gördüm ki elinde 7 tane prime lens ile dolaşsın. Ki yaptığı fotoğrafçılık türüne göre de değişiklik gösterecektir. Özellikle de hız ve ani tepki gerektiren durumlarda kullanması gereken objektif kendi alanında iyi olan bir zoom lens olur (Örnek olarak da lütfen NG fotoğrafçılarının kullandıkları ekipmanlara bir göz atın).

Moda fotoğrafçılarının bir çoğu orta format kameralar kullanırlar. Yok ille de iyisinden bahsedeceksek neden bana leica lenslerden veya hasselblad sistemlerden bahsetmiyorsunuz diyebilirsiniz.

O zaman ben de bir yazımda size gidip dandik canon-nikon sistemler almak yerine bir Leica S2-P dijital body üzerine 4 adet summarit-s lens alın ve Türkiye'de vergiler dahil 100bin doları gözden çıkarın derim. Tahminimce abes olur değil mi?

Bana kalırsa bu işi hobi olarak yapan bir insana Manfrotto 190 gövde yeterli olacaktır. İlle de abartacaksak Ansel Adams gibi station wagon araba tavsiye ederim, fırtınada bile sallanmazsınız.

Ha yok, paranız çok ise hiç uğraşmayın. Gidin bir satıcıya, alın leica M sistem dijital veya filmli body. Üzerine de dünyanın en iyi lenslerini takabilirsiniz, tabii ki parasıyla.

Bir de inceleme işlerini gerçekten çok çok iyi yapan ve sonuçlar sunan İngilizce bir çok site var. Onları okuyun ve Türkiye'deki öneriler gibi insanlara 1 yıllık maaşlarını dökmemeleri gerektiğini anlattıklarını görelim ve arada dağlar kadar fark olmadığını öğrenelim.

Bir de unutmayalım, fotoğrafı çeken ekipman değil kişinin ta kendisidir.

Dip not: Steve McCurry'nin meşhur Afgan Kızı fotoğrafı Nikon FM2 (orta seviyedir kendisi, F serisi üst seviye olarak geçer) kamera, Kodakchrome renkli pozitif ve Nikkor 105mm f/2.5 lens kullanılarak çekilmiştir. Keşke f/1.2 lensi olsa diyen olmamıştır bugüne kadar tahminimce...

Saygılar, sevgiler.

atomsistem dedi ki...

Almamış olsan bile insanları bilgilendirmişsin fayda için teşekkür ederim.

Web Tasarım Firma Sitesi site satın al
siteler mobilya

boreas dedi ki...

Çok geç olmuş ama böyle yazılarda olympus'un adı geçmeyince içim buruluyor ;) Nikon ve Canon Türkiye pazarında sarsılamaz bir yere sahip. Ama fiyat performans olarak bakıldığında olympus'un son yaptığı yatırımlar Four Thirds objektif standardı, Live MOS sensör yapısı ve sunduğu SLR yazılımı ile (Kelvin olarak sıcaklık ayarlama, birden çok flash desteği vb. özellikler) muadili olan canon ya da nikonlara göre nerdeyse yarı yarıya ucuz. Ben olympus E450 ve E520 kullanıp, E5'i hayal eden biri olarak olympus'u şiddetle tavsiye ederim.

ercan1314 dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler elinize sağlık
boyaci dis cephe

Şahin Şirin ERDEM dedi ki...

açıklayıcı bilgiler için teşekkürler..
fotografçılık dünyasına yeni yeni adım atmaya başlayan ben gibi kişilere yararlı bilgiler..
izleyiciler kısmı açılmıyor. o yüzden bloga üye olamadım..