15 Temmuz 2009 Çarşamba

Bir fıkra ve Ülkü Tamer'den Ara Güler ile ilgili bir anı

Bugün Mine Abla gönderdi bu fıkrayı bana. Beğendiğim için paylaşmak istedim. Mine Tuncer AFAD'ın (Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği) başkan yardımcısı ve çok sevdiğim ve saydığım bir fotoğrafçı. Fotograflar.net fotokonkur ve fotokritikte fotoğraflarından örnekler var. Ayrıca fotono1 ve fotopyamag'da da minetuncer kullanıcı adı ile bulabilirsiniz.

Bir profesyonel fotoğrafçıyı yemeğe davet etmişler... Yemek sırasında çektiği birkaç fotoğrafı ertesi gün jest olsun diye evin hanımına hediye olarak getirmiş fotoğrafçı..

evin hanımı:
-“Çok güzel fotoğraflar bunlar..” demiş
-“Kameranız çok iyi olmalı..”

Fotoğrafçı:
-“Sizinde dün geceki yemekleriniz harikaydı.. Sizin de tencereleriniz harika olmalı!..”

-----------***-----------***-----------***-----------***-----------***-----------

Bu yazı da Ülkü Tamer'in 2005'in ağustosunda radikal gazetesinde yayınlanan yazısından. Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Bir gelişinde yine heyecanlıydı. Ama sinirliydi bu kere. "Yahu," dedi, "boyuna soruyorlar, 'sen ne marka fotoğraf makinesi kullanıyorsun?' diye. Fotoğraf, makineyle mi çekilir! Şimdi en gelişmiş elektrikli daktilo bende olsa, en iyi romanları ben mi yazarım!"

Azıcık sakinleştikten sonra ekledi:

"Ben singer dikiş makinesiyle bile fotoğraf çekerim!"

Çaylarımızı içerken keyfi yerine gelmişti.

"Bir sürü herif var," dedi. "Alıyorlar ellerine makineleri, düşüyorlar Anadolu yollarına. 'Aman aman, dur, bir inek gördüm.' Durduruyorlar arabayı, şip-şak, ineğin fotoğrafını çekiyorlar. Sonra yola devam. 'Aman aman, dur, bir harmanyeri gördüm.' Şip-şak, harmanyerinin fotoğrafı. Yola devam. 'Aman aman, dur, bir çoban gördüm.' Yahu, ben o çobanın fotoğrafını çekmek için onunla dost olmalıyım, beraber yemek yemeliyim, bir gece çadırında kalmalıyım. Ancak ondan sonra fotoğrafını çekebilirim."

-----------***-----------***-----------***-----------***-----------***-----------

İnsanın hem özgüvenini yerine getirebilecek hem de kırabilecek türden iki yazı. Umarım yaz günleriniz güzel geçiyordur. Herkese iyi günler dilerim.Filmli, hafif arızalı, sıradan bir makine, standart bir lens ve tarihi geçmiş negatifle çekilmiş bir fotoğraf. Nedense ben seviyorum, belki de yolculukla ilgili olduğu içindir, paylaşmak istedim. (Yok yok, benim henüz dikiş makinesi ile bile çekerim diye bir iddiam yok)

10 yorum:

gunduz68 dedi ki...

bakanın gözüdür aslonansa benim fotoğraflarım neden içten olmuyor o kadar samimi olduğum halde makinemle dost olduğum halde:) bu arada paylaşımın için çok sağol..Yüreğine sağlık...

DEZ dedi ki...

ya önce bakabilmeyi öğrenmeli insan.. hala boş gözlerle etrafı seyrediyoruz fotoğraf kırk fırınlık iş.. doğru söylemiş usta yaşamalı yoksa calılığını yitiriyor fotoğraf.. paylaşım için teşekkürler..

öykü dedi ki...

Ya ev hanımının dustugu pozısyona uzuldum
bı laf ederken nereye gıder dıye
dusunmeden etmıcyeksın:)
kıssadan hısse

Serhat dedi ki...

Olur olur gunduz68 merak etme. Biraz daha deneyimden sonra çok daha iyi olur herşey :)

Ustaya hak vermemek elde değil, şimdi eline makine alan sanatçıyım diye ortalıklarda geziniyor.

Güzel fıkra ama değil mi Öykü :)

nalan dedi ki...

Ne ile ugrasirsan ugras kendini ne kadar adayabiliyorsan o kadar iyi sonuc alirsin.Ama yine de emek hersey degildir;bir isi iyi yapmak baska o ise can ve ruh katmak baska .
usta ile sanatci arasindaki farki da bu belirliyor kanisindayim.
Birgun imzani onemli biryerlerde gorup o benim sanal arkadaslarimdandir diye gururlanacagimi biliyorum.O gune cabuk ulasman dilegimle ...

Ayca Karaoglan dedi ki...

okurken ara güler'in sesi kulaklarımdaydı :))) singer dikiş makinesi getiricem sana :)))

Serhat dedi ki...

Nalan Ablacım, ağzından bal damlıyor :)

Ben Zetina isterim Ayça. "Herifler benden gidip enayi fotoğraflar çekmemi istedi" :)))

Yelda dedi ki...

Epeyden beri uğrayamıyorum halimi Ayçada gördü
Fıkra ve anılar çok hoş
benim elimde kitabım var yinede uğraşıyorum uğraşıyorum güzel bişeyler çıkmıyor
Bakamıyorum yada göremiyorum heralde sizler gibi
İyi haftalar dileğiyle
Sevgiler

Unknown dedi ki...

çok keyifli ve bir o kadar da doğru bir yazı :)

Serhat dedi ki...

Yelda merhabalar, geç cevabım için kusura bakma. Bu aralar ben de inanılmaz bir yoğunluk ve yorgunluk içerisindeyim. Sabır işidir fotoğraf, hemen herşey olmaz. Genelde tecrübe ile alakalıdır. Yani bir fotoğrafı beğenmeyince bir sonrakinde onun neden öyle olduğunu düşünerek çeker ve daha iyisini yaparsın. Canını sıkmana gerek yok ;)

Teşekkürler Funda.