29 Haziran 2009 Pazartesi

Dijital Dersler-10 (Foto Kolaj, Baskı ve Ayça'nın Doğumgünü)

Hem dijital ders hem de doğumgünü kutlaması bir arada, şampuan ve saç kremi misali :)

Dün (28 Haziran) sevgili eşim Ayça'nın doğumgünüydü. Ona el yapımı birşeyler vermek istedim. Çok fazla örgü, boncuk vs gibi yeteneklerin sahibi olmadığımdan dolayı yarı el yapımı olan ve en azından becerebileceğim birşey. Tabii ki fotoğrafla alakalı... Bir dijital kolaj :)

28 Haziran aynı zamanda bizim düğün tarihimiz. Aslında 10 Mayıs'ta evlendik ama ardından bir de memlekette düğün yaptık ve çifte kavrulmuş oldu. Mayıs ayında yoğunluktan dolayı pek de birşey yapamamıştım. Bu yüzden iki tane kolaj yapmak istedim.

Bir önceki dijital derste foto kolajı photo impact ile nasıl yapacağımızı anlatmıştım. Mantığın photoshop ile aynı olduğunu söylemiştim. Peki bu yazıdaki kolajları nasıl yaptık?

Öncelikle 55x40cm boyutlarında bastırmaya karar verdim. Bunun için yeni ve arka planı siyah olan 300dpi çözünürlükte boş bir sayfa açtım. 55x40cm boyut piksel olarak 300dpi çözünürlükte 6496x4724 eder (Yani 30 milyon piksel). Bu da bilgisayarınızı zorlayabilir. Bu yüzden isterseniz boyutu oranlı olarak ayarlayıp, yani 27.5x20cm yapıp çalışabilirsiniz. Ya da 300dpi yerine daha düşük (200dpi veya 150dpi) tercih ederek çalışma yapabilirsiniz. Baskıda çok büyük sorunlar vermeyecektir.

Bu siyah çerçeveye hareket katması için içine beyaz bir dikdörtgen çizdim (Soldaki menünüzde yani toolbox'ta 4. sırada). Çizdiğim dikdörtgeni sayfayı ortalattıktan sonra boyutunu ayarlayıp altta bir miktar boşluk bıraktım (birşeyler yazmak için). Ardından da bir önceki derstekine benzer şekillerde fotoğrafları dosyama ekledim.

Bir kolajın kuralı yoktur. Tamamen sizin yaratıcılığınıza ve hayal gücünüze kalmıştır. Baskı ile ilgili söylenebilecek sözüm ise küçük boyutta çektiğiniz bir fotoğrafı büyük baskı almaya çalışmayın yoksa tatmin edici olmayacaktır. Bütün fotoğraflarınızı da baskıda görmenizi tavsiye ederim (En azından beğendiklerinizi). Çünkü baskı, bu kadar uğraş verip çektiğiniz fotoğrafınızın meyvesi gibidir. Elinizdeki kağıdın üzerinde kendinize ait bir fotoğrafı görmek, bilgisayar ekranından bakmaktan kat kat daha fazla haz verici oluyor inanın.

Yazıyı fazlaca uzatmamak için şekil çizimleri ve fotoğrafları transparan yapma gibi detaylara şimdilik girmiyorum. Bunların hepsini ayrı ayrı ileride ele alacağım.Birkaç işe yarar özellik:
Dosyaya eklediğimiz yeni bir nesnenin yerini belirlemek: Nesnenin üzerinde sağ tık, açılan menüde align. Ardından; top (üste yaslar), bottom (alta yaslar), left (sola yaslar), right (sağa yaslar), center vertically (üst-alt arasında ortalar), center horizontally (sağ sol arasında ortalar), center both (ortalar).

Nesnenin diğer nesneler ile konumunu (altında veya üstünde olması) belirlemek: Nesnenin üzerine sağ tık, açılan menüde arrange. Bring forward (bir sıra yukarı), send backward (bir sıra alta) bring to front (en üste), send to back (en alta). Bu özellik ne işe yarar ki dediğinizi duyar gibi oldum. Örneğin üstteki kolajda çapraz duran üst sağdaki iki fotoğraf hemen altındaki fotoğrafların üzerinde duruyor. İşte bu işe yarar (Alta veya üste almaya).

Hepinize iyi haftalar dilerim ve tekrardan iyi ki doğmuşsun Ayça...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

İyi ki doğmuş Ayça seninle sevdikleriyle nice mutlu sağlıklı yaşlara :)
ders içinse ayrıca teşekkürler :)

Serhat dedi ki...

İyi dileklerin için teşekkür ederim Funda, ders için de rica ederim :)