Yüksek kontrastlı ve keskinlik içeren peyzaj/doğa fotoğraflarıyla tanınan usta fotoğrafçı kendinden önce gelenlerin aksine sert ışığı kullanarak çalışmış ve Amerika milli parklarını görüntülemiştir. Her ne kadar ölçülerinden ötürü taşıma ve kurulum zorluğu, ayriyeten yüksek maliyetler içerse de büyük format fotoğraf makinelerini yüksek çözünürlük sağlamasından dolayı tercih etti.
1916 yılında Yosemite Milli Parkı'nı ziyaret etmesiyle başlar aslında her şey. Adams, vadiyi ilk gördüğü anın ihtişamından, her mucizeyi bir başka mucizenin takip ettiğinden ve her yerde ışık olduğundan bahseder. Onun için yeni bir çağın başlangıcıdır bu. Babasının ona verdiği Kodak Brownie Box ile heyecanla fotoğraflar çeker ve bir sene sonra daha iyi bir kamera ve tripod ile geri döner Yosemite'ye. 1927 yılında da 18 fotoğraftan oluşan ilk portfolyosunu sunar (Parmelian Prints of the High Sierras).
Onlarca fotoğraf kitabı, teknik kitapları, ödülleri ayrıca Harvard ve Yale Üniversitelerinden Doktor ünvanı vardır.
Türkiye'de çok fazla yayını ile karşılaşmadım açıkçası. Bazı fotoğraflarına internetten ulaşmak mümkün, kendi web sayfasında da örnekler bulabilme şansınız var.
***
Ansel Adams fotoğraf çekimini bir sisteme bağlayarak "zone sistemi" geliştiren kişidir. Kısaca bahsetmek gerekirse zone sistem ışığı ve tonları inceleyerek sonucun nasıl olacağını kavrayıp ona göre pozlama yapmak anlamına gelmektedir. Günümüz fotoğrafçılığı için size çok gereksiz gelebilir belki ancak bundan 70 yıl önce negatif film üzerine görüntülerin alınıp karanlık odada yine kimyasal işlemlerle karta basıldığını düşünürsek fotoğrafçılıkta çığır açtığını hiç çekinmeden söyleyebiliriz.
Aktif olduğu dönemlerde belgesel fotoğrafçılık, foto röportaj, sosyal fotoğrafçılık gibi kavramlar ön plana çıkarken eleştiriler almasına karşılık o yine de en iyi bildiği işi yani doğa fotoğrafçılığını tercih etmiştir.
Station arabasının üzerine bir fotoğraf makinesi monte ederek dolaşmış, bu hem ona taşıma kolaylığı hem de daha yüksekten görüntüler elde etmesi konusunda yardımcı olmuştur. Bir kaynak bulamamış olsam da katırla fotoğraf makinelerini taşıyıp dağ tepe dolaştığı da anlatılanlar arasında.
Renkli filmle çok az çalışması bulunan fotoğrafçının neden siyah-beyazdan vazgeçmediği hakkında bir takım rivayetler vardır. Birincisi siyah-beyaz fotoğrafın ruhu daha iyi yansıttığı, fotoğrafçının daha iyi dikkat kesilebildiğini düşündüğü ile ilgilidir. İkincisi ise fotoğrafın çekim ve baskı anındaki tüm kontrolün kendisinde olmasını isteyen usta, renkli fotoğrafta aynı ustalığa erişemediği için tercih etmemiştir.
Adams'ın ölmeden önce renkli fotoğrafta da ustalaşmayı, renkleri kontrol ve manipüle edebilmeyi dilediğini belirten bir itirafta bulunduğu söylenir.
web sayfası: http://www.anseladams.com/
* F/64 isimli grubun içinde yer almıştır.
* Sık sık koyu kırmızı filtre kullanmıştır.
* Korona View Camera ile çektiği fotoğraflarla ilk sergisini açmıştır.
* Son dönemlerinde tercih ettiği makine Hasselblad marka olmuştur.
* 1950'lerde polaroid marka kameralarla çalışmış (yaklaşık 20 yıl boyunca) ve hatta 1978 tarihli "Polaroid Land Photography" adı altında da bir kitabı bulunmaktadır.
Fotoğraflardan yukarıdan aşağıya:
1- Ansel Adams Büyük Kanyon'da kamerasını hazırlarken (1950)
1- Ansel Adams Büyük Kanyon'da kamerasını hazırlarken (1950)
2- Yosemite Vadisi (1945)
3- Snake Nehri (1942)
4- Jeffrey Pine (1940)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder